ГоловнаПолітика

Позов України до "Роснефти" на 700 млн грн під загрозою через обшуки НАБУ в Мін'юсті, - Петренко

Обшук проводився в офісі урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ, де перебувають матеріали під грифом "секретно".

Позов України до "Роснефти" на 700 млн грн під загрозою через обшуки НАБУ в Мін'юсті, - Петренко
Павло Петренко
Фото: Facebook/Павло Петренко

Міністерство юстиції планувало подати до 19 грудня позов у Європейський суд з прав людини проти "Роснефти" щодо заподіяння шкоди Українській державі, але така ініціатива під загрозою через проведений Національним антикорупційним бюро України 8 грудня обшук.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі ICTV, передає Інтерфакс-Україна.

"Міністерство юстиції й офіс уповноваженого готували позов проти російської компанії "Роснефть" на 700 млн грн збитків, заподіяних державі Україна незаконним захопленням майна цією компанією і її афілійованими структурами в Україні... Таким приписом ставляться під загрозу наші справи проти Росії, мова йде про те, що таким приписом, яким суддя постановив, що вилучити документи необхідно до 15 грудня, а ми збиралися подати позов проти "Роснефти" до 19 грудня, фактично підривається можливість позову проти російської компанії", - сказав він.

Петренко розповів, що обшук проводився в офісі урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ, де перебувають матеріали позовів України проти Росії, на які самим ЄСПЛ накладено гриф "секретно".

"Серед величезної кількості пунктів того, що суддя хоче вилучити з цього офісу, є один пункт: витяг оригіналів документів, а саме: заяв і матеріалів справ, які перебувають на розгляді в ЄСПЛ, де однією зі сторін виступала держава Україна за період з 1 січня 2013 року донині", - поінформував міністр.

При цьому він додав, що розпорядження про вилучення документів зараз у Мін'юсті на виконанні.

Нагадаємо, вранці 8 грудня НАБУ прийшло з обшуком у Мін'юст, отримавши інформацію, що документи у кримінальному провадженні про виплату компенсації компанії "Золотий мандарин" знищуються і вивозяться. Бюро знайшло порвані документи у сміттєвому кошику. Також НАБУ вилучило іншу частину документів у справі під час обшуку у квартирі співробітника Мін'юсту. За даними бюро, справа стосується розтрати посадовими особами Мін'юсту 54 млн гривень.

Мін'юст визнав обшуки незаконними і подав скаргу в Генпрокуратуру. Та почала кримінальне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram