ГоловнаПолітика

Яценюк назвав лист Януковича Путіну спробою легітимізації вторгнення РФ в Україну

"Російське керівництво дуже добре знає, що таке відповідальність у судах, зокрема і в Гаазькому трибуналі".

Звернення Януковича від 1 березня 2014 року до Путіна з проханням використовувати збройні сили Росії на території України мало дуже велике значення для Росії, "адже легітимувало її вторгнення на територію України".

Про це заявив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича, яка розглядається в Оболонському районному суді Києва 11 грудня.

"Ця заява мала на меті уникнути кримінальної міжнародно-правової відповідальності для російського керівництва через рішення про незаконну анексію Криму", - передає слова політика його прес-служба.

Фото: nfront.org.ua

Відповідаючи на запитання захисту, Арсеній Яценюк повідомив, що про відповідне зверненні Януковича йому стало відомо з офіційних заяв президента Росії Володимира Путіна, постійного представника Російської Федерації в ООН Віталія Чуркіна і заяви міністерства закордонних справ Російської Федерації.

Володимир Путін, нагадав лідер "Народного фронту", особисто повідомив, що йому надійшла заява від Януковича:

"Янукович звертався до президента Росії з метою введення збройних сил Російської Федерації на територію України. Таку заяву було оприлюднено і представлено для міжнародного співтовариства як легітимізацію військової агресії проти України", - заявив Яценюк.

За словами політика, це була підготовлена операція російського керівництва із захоплення України.

"Російське керівництво дуже добре знає, що таке міжнародне право і відповідальність у судах, у тому числі і в Гаазькому трибуналі. Тому така заява для російського керівництва слугувала легітимізацією вторгнення на територію України. Вони цією заявою хотіли ввести в оману все світове співтовариство. Російська пропагандистська машина працювала настільки сильно і намагалася подати те, що відбувається в Україні та у Криму - в тому світлі, як було вигідно для Росії", - зазначив він.

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що, абм не бути переслідуваними в міжнародному трибуналі, "Володимир Путін разом з Віктором Януковичем домовилися про те, що Віктор Янукович підпише цю заяву і вона буде представлена міжнародному співтовариству як заява на зразок легітимного президента про введення російських військ на територію України".

Відповідаючи на запитання під час судового засідання, Арсеній Яценюк підкреслив, що тодішній постпред Росії в ООН Віталій Чуркін публічно представив фотокопію з оригіналу цієї заяви на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

"Відповідно до правил і процедур ООН, у тому випадку, якщо документ визнається офіційним, він поширюється серед членів Радбезу, і на окрему вимогу може бути отриманий державами-членами Організації Об'єднаних Націй. Оскільки цей документ мав статус офіційного, він не просто був (оприлюднений) в засобах масової інформації. Мені офіційно було повідомлено про його наявність нашим Постійним Представником при Організації Об'єднаних Націй Юрієм Сергєєвим", - додав Яценюк.

Нагадаємо, колишнього президента Віктора Януковича обвинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві у сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно у зв'язку з тим, що він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram