ГоловнаПолітика

Суд виправдав екс-ректора Податкової академії Мельника за звинуваченням у розкраданні держмайна

Суд вирішив, що майно академії було відчужене і продане законно.

Суд виправдав екс-ректора Податкової академії Мельника за звинуваченням у розкраданні держмайна
Фото: www.day.kiev.ua

Бородянський районний суд Київської області виправдав колишнього ректора Академії податкової служби Петра Мельника, обвинуваченого в розкраданні державного майна.

Про це йдеться у вироку суду від 5 грудня.

Прокуратура звинувачувала Мельника в тому, що у 2006-2007 роках він незаконно прийняв рішення про відчуження майна Податкової академії, зокрема магазину, кафетерію, реабілітаційно-оздоровчого комплексу "Сосновий бір" у Київській області та комплексу будівель у Криму. Майно було відчужене на користь фірми, якою володіла дружина Мельника. Також експертиза встановила, що майно було продане за значно заниженою вартістю.

Суд не погодився з позицією прокуратури і вирішив, що майно Податкової академії було відчужене законно і Мельник не впливав на його вартість.

Суд визнав його невинним у висуненому звинуваченні за ч. 5 ст. 191 (розтрата майна в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу і виправдав у зв'язку з недоведеністю складу злочину в його діянні. Суд також не задовольнив цивільного позову Університету державної фіскальної служби (колишня Податкова академія) про відшкодування майнової шкоди в розмірі 33,4 млн гривень.

Окрім того, суд зняв арешт, накладений на частку Мельника в статутному фонді ТОВ "Науково-освітній центр "Сонячна світлиця" імені В.В. Щербинського.

Нагадаємо, 8 липня 2015 року Ірпінський суд виніс виправдувальний вирок Мельнику у справі про отримання 120 тис. гривень хабара за вступ двох абітурієнтів у 2013 році. Пізніше прокуратура оскаржила це рішення.

Проти Мельника також існує кримінальна справа про отримання хабарів під виглядом "благодійних внесків". Колишнього ректора звинувачували в тому, що він вимагав у бакалаврів гроші за вступ на 5-й курс. Ці "благодійні внески" не використовувалися на потреби університету.

На початку червня 2016 року ЗМІ повідомили, що Мельник поновлений на посаді ректора рішенням суду, проте пізніше він і його адвокати цю інформацію спростували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram