ГоловнаПолітика

Єльченко: Україна готує Росії "чимало несподіванок" в ООН

Посол відмовився заздалегідь розкривати карти перед "колишнім стратегічним партнером". 

Єльченко: Україна готує Росії "чимало несподіванок" в ООН
Фото: un.org

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Київ готує цілу низку ініціатив для боротьби з Росією на дипломатичному рівні.

"Є ряд ініціатив, які я не хочу зараз називати, щоб "не розкривати всі карти" заздалегідь для нашого колишнього стратегічного партнера. Але вони мають бути впевнені в тому, що на їхньому шляху буде чимало несподіванок. Можу лише сказати, що це безліч питань. Генасамблея має шість головних комітетів, які охоплюють сфери економіки, прав людини, міжнародного права, інформації, і в кожній з них можна знайти багато моментів, які Москва або порушила, або просто не виконує. Звичайно, це все буде стосуватися агресії РФ проти  України", - сказав він в інтерв'ю  "Укрінформу".

Український дипломат також висловив думку, що президент Росії уникає візиту на Генасамблею, оскільки йому нема чого сказати у відповідь на очікувану критику з боку інших міжнародних лідерів. "Значить, будемо чути це все від міністра закордонних справ Лаврова, який вже традиційно очолює російські делегації за кордоном", - зазначив Єльченко.

Водночас він висловив позитивне ставлення до призначення новим постійним представником РФ при ООН Василя Небензі.

"Помітно, що дуже різко змінився стиль, і я сказав би, на краще. Це, звичайно, не означає зміни позиції Росії, але немає того нахабства й неприкритої агресії щодо України, яку постійно з величезним задоволенням демонстрував покійний пан Чуркін", - констатував український дипломат.

Єльченко висловив надію, що "можливо, це призведе і до певної зміни тактики" в позитивному для України ключі.

Нагадаємо, 16 січня 2017 року Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі, він стосується порушення Росією Конвенції про протидію фінансуванню тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року суд ухвалив проміжне рішення за позовом України проти РФ. Відповідно до думки суддів, докази України про фінансування Росією тероризму - недостатні, тому в забезпечувальних заходах за цією частиною позову відмовлено.

Водночас суд ухвалив забезпечувальні заходи за іншою частиною позову - про дискримінацію етнічних українців і кримських татар у тимчасово окупованому Криму. Зокрема, він зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму.

Як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram