ГоловнаПолітика

ЄС пішов на компроміс у питанні створення антикорупційного суду в Україні

Всередині нинішньої судової системи з'явиться антикорупційна палата.

ЄС пішов на компроміс у питанні створення антикорупційного суду в Україні
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз погодився на створення спеціальної антикорупційної палати в рамках нинішньої судової системи замість створення окремого антикорупційного суду в Україні.

Як повідомляє УНІАН, про це президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив на прес-конференції за результатами пленарного засідання саміту Україна - ЄС у Києві.

"Ми всі налаштовані на те, щоб погодитися на створення спеціальної антикорупційної палати в суді, ми навіть не наполягаємо на створенні окремого антикорупційного суду, а на створенні палати в рамках суду, яка буде займатися питаннями боротьби з корупцією, тому що головне - не інструменти, а переконання, що українське суспільство має бажання боротися з корупцією", - сказав Юнкер.

Нагадаємо, зараз справи, яке розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Створити антикорупційний суд неодноразово вимагали США і ЄС. Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура.

Генпрокурор Юрій Луценко запропонував не створювати антикорупційний суд, а сформувати окрему антикорупційну палату всередині нинішньої системи. Це, за його словами, прискорить процес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram