ГоловнаПолітика

Холодницький: отримання $17 млн від ПР не доводить корупцію Манафорта

"Його професія - політтехнолог. Ми будемо його звинувачувати за те, що він робив свою роботу?"

Холодницький: отримання $17 млн від ПР не доводить корупцію Манафорта
Фото: Сергей Нужненко

Факт отримання американським політтехнологом Полом Манафортом 17 млн доларів від Партії регіонів за піар-послуги не доводить корупцію.

Про це сказав голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у коментарі LB.ua.

"Ви впевнені, що він ці гроші отримував з чорної бухгалтерії? Бухгалтерія закінчилася 2012 року, а він ці гроші отримував у 2012-2013 рр. За рік ми не знайшли жодної інформації, яка підтверджувала б, що він дійсно отримував кошти саме з чорної бухгалтерії. Людина займалася бізнесом, його професія - політтехнолог. Ми будемо його звинувачувати за те, що він робив свою роботу?" - сказав Холодницький.

Глава САП зауважив, що Манафорт не може бути підслідним НАБУ чи САП, оскільки не є українським топ-чиновником.

"Ми повинні робити тільки ту роботу, яку нам дозволяє закон. Манафорт не є депутатом, не є міністром, не будь-яким чиновником України, він не суб'єктом, підслідним НАБУ... Ми досліджували в комплексі чорну бухгалтерію, в тому числі і можливе отримання грошей Манафортом, але його підписів там не було на одному аркуші", - зазначив він.

Холодницький зазначив, що зараз справа "чорної бухгалтерії" - це частина доказової бази у справі узурпації влади Віктором Януковичем, яку розслідує Департамент спецрозслідування під керівництвом Сергія Горбатюка. Тому законність цих 17 млн доларів перевіряти буде саме Горбатюк у спільній групі з НАБУ і САП.

"Оскільки є велика справа щодо узурпації влади Януковичем, я прийняв правильне рішення визначити справу про чорну бухгалтерію до підслідності Горбатюка. Тобто чорна бухгалтерія - один з можливих елементів доказової бази стосовно спільної справи про узурпацію влади Януковичем. Там триває слідство. Є спільна група детективів НАБУ, ГПУ, спільна група прокурорів САП і ГПУ. Але чомусь всі говорять, що я справу скинув. Це неправда. Хтось хоче запитати, як воно було насправді? У березні на спільній нараді, ініційованій слідчими, було це попередньо вирішено", - розповів глава САП.

Холодницький також стверджує, що раніше жодних згадок про ці 17 млн доларів не було, а в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів немає жодного підпису Манафорта, так само як і будь-яких інших доказів про його причетність.

"Який чорний нал? Зазначено, що ці гроші були виплачені на підставі договорів між Партією регіонів і його фірмою. Ви, як влаштовуєтеся на роботу, перевіряєте, звідки ваш роботодавець узяв ці гроші? Ви впевнені, що цих грошей не може бути у ПР? Я не можу оперувати тільки даними з публікацій. Корупція - це зловживання владою. Тут більше питання, заплатив він податки з тих грошей, але це не корупція - це, скоріше, можливе ухилення від сплати податків чи інше, але не корупційний злочин, який теж потрібно доводити", - додав він.

Нагадаємо, Манафорту довелося подати у відставку з посади голови передвиборного штабу Трампа в серпні 2016 року на тлі скандалу, що розгорівся після публікації в New York Times. Причиною стали повідомлення про те, що Манафорт отримав від Партії регіонів майже 13 млн доларів готівкою. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на початку червня заявив, що у слідства у справі "комірної книги" ПР немає претензій до Манафорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram