ГоловнаПолітика

Спецоперація із затримання екс-податківців обійшлася бюджету в ₴330 тисяч, - Аваков

Міністр назвав спецоперацію дзеркалом загальної ситуації в Україні.

Спецоперація із затримання екс-податківців обійшлася бюджету в ₴330 тисяч, - Аваков
Фото: 24tv.ua

Наймасштабніша спецоперація поліції та прокуратури щодо затримання екс-податківців часів Януковича коштувала державному бюджету 330 тисяч гривень.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив у програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною".

Водночас міністр назвав спецоперацію певним дзеркалом України, в якій не всі інститути остаточно реформувалися і змінилися.

"Ми готували її десь близько року. Це колосальна робота прокуратури. Також були залучені сили Нацполіції. З 26 осіб одного не затримали, тому що він інвалід. Також ми стежимо наразі за судами, які обирають запобіжні заходи. І ось тут ми стикаємося з дискурсом", - сказав Аваков.

За його словами, рішення суду щодо обрання запобіжного заходу для затриманих податківців дестабілізують правоохоронну систему.

"Цю ситуацію можна розглянути як дзеркало загальної ситуації в Україні. Ось вчора ми проводили понад 500 обшуків. Робили все оперативно, щоб ніхто не втік. Однак були і такі: пропонували гроші, тікали, домовлялися. В операції брало участь понад 200 осіб. Очевидно, що хтось проговорювався. Одного затримали в аеропорту Бориспіль. Але і не всіх вдалося затримати з тих, кого планували", - розповів міністр.

Аваков відмовився коментувати, скільки конкретно людей не вдалося затримати з тих або інших причин.

Нагадаємо, керівників обласних управлінь податкової часів президентства Віктора Януковича затримали вранці 24 травня. Правоохоронці спільно з військовими прокурорами провели близько 400 обшуків на території 15 областей України. Затриманих доставили в аеропорт "Київ" (Жуляни) вертольотами. Їм інкримінують участь у схемі зі збору грошей з підприємств в обхід держбюджету. Збиток державі від цього оцінюють в 96 мільярдів гривень.

Під час обшуку у екс-начальника луганської податкової Олександра Антипова знайшли 3,8 млн доларів готівкою, а у екс-глави київської податкової Олега Низенка, який виїхав до Іспанії, знайшли $1 млн, €250 тис. і 2 кг золота.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram