ГоловнаПолітика

Філатов пригрозив встановити в Дніпрі "хунту" у зв'язку з подіями 9 травня

Мер обурений діями поліції.

Філатов пригрозив встановити в Дніпрі "хунту" у зв'язку з подіями 9 травня
Полиция применяет силу к ветеранам АТО в Днепре 9 мая
Фото: inforesist.org

Начальник головного управління поліції в Дніпропетровській області Ігор Репешко призначив службове розслідування дій поліції під час масових заходів у Дніпрі в День перемоги над нацизмом. Мер Дніпра Борис Філатов заявив, що поліція діяла неадекватно, і пригрозив встановити в місті "хунту".

Про призначення службового розслідування повідомив на брифінгу начальник поліції Дніпра Андрій Бідило, інформує "Радіо Свобода".

"Ми нічого приховувати не збираємося, є фото, є відео, розстановка особового складу. Результати службового розслідування покажуть, чи гідно поводилася поліція, чи правильно застосовували спеціальні засоби", - сказав він, відповідаючи на запитання щодо перевищення службових повноважень співробітниками поліції під час затримання групи чоловіків у центрі міста.

Затриманими в центрі міста були активісти громадської організації "Січ", які відмовлялися показати поліції вміст своїх рюкзаків. Пізніше затриманих відпустили. За словами Бідила, у них вилучили каністру з хімічною сумішшю, ніж, газовий балончик і дві балаклави.

Варто зазначити, що під час святкування 9 травня в Дніпрі сталася масова бійка. Біля пам'ятника Слави кілька десятків активістів і учасників АТО вступили в сутичку з учасниками колони "Опозиційного блоку" на чолі Олександром Вілкулом, зажадавши відмовитися від використання партійної символіки. Втрутилася поліція і побила атошників.

Мер Дніпра Борис Філатов, реагуючи на ці події, поклав відповідальність за них на голову МВС Арсена Авакова і генпрокурора Юрія Луценка.

"За останні два роки в цьому місті шахраї і бандити захоплювали міськвиконком, палили комунальну техніку, різали шини, били депутатів, ображали і принижували муніципалів. Жодного злочинця не покарано. Сьогодні реваншисти показали, на що вони здатні, коли залишаються безкарними. Арсене Аваков і Юрію Луценко, або ви наведете в Дніпрі порядок, або я буду піднімати людей. Вони хотіли "хунту" - вони її отримають", - написав він у фейсбуці ввечері 9 травня.

Пізніше Філатов знову відмовився визнавати відповідальність за дії поліції і повідомив, що вживатиме заходів у зв'язку з подіями в місті в День перемоги над нацизмом.

"Я винен, що довірився обіцянкам поліції, ніби все під контролем. Природно, що в мера немає пари сотень громил-"космонавтів", які мають кийки і поліцейські посвідчення, але все одно винен", - зазначив він у фейсбуці.

Філатов повідомив, що припинить фінансування з бюджету міста всіх "ветеранських" організацій і доб'ється виділення міськрадою фінансування Спілці ветеранів АТО.

Також мер пообіцяв організувати в місті добровільне формування для забезпечення порядку.

"Весь останній рік я бив на сполох, розповідаючи про те, що в Дніпрі ненормальна ситуація в поліції. Якщо ви пам'ятаєте, я навіть публічно позбавив поліцію чергової субвенції з міського бюджету. На жаль, у МВС мене ніхто не почув. Якщо ситуація не зміниться, то в місті буде створено аналог німецького фрайкора початку 20 століття. Я не хочу розвивати цю тему, але вже бачу, як ватяні дупи розриваються від жаху. Так, в історії немає нічого нового. І погано, що вона ходить по колу. Якщо влада не може захистити людей, то вони самі мають право це зробити", - зазначив він у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram