ГоловнаПолітика

ГПУ просить Канаду допомогти встановити авторів книги Януковича

У 2011-2012 роках на рахунки екс-президента надійшло понад 26 млн гривень під виглядом авторської винагороди.

ГПУ просить Канаду допомогти встановити авторів книги Януковича
Фото: Lb.ua

Генеральна прокуратура України просить Канаду допомогти встановити авторів книги екс-президента Віктора Януковича "Україна - країна можливостей".

Про це йдеться в ухвалі суду від 6 квітня.

Під час досудового розслідування встановлено, що 18 липня 2011 року в Донецьку між друкарнею "Новий світ" і Януковичем було укладено договір, згідно з яким екс-президент зобов'язався створити літературний твір "Україна - країна можливостей" (Opportunity Ukraine) і передати майнові права на цей твір видавництву.

Своєю чергою видавництво взяло на себе зобов'язання виплатити Януковичу гонорар у сумі 32 млн гривень і видати книгу накладом 1 млн примірників.

Разом із тим друкарня обумовлений тираж примірників книги не видала і, відповідно, не реалізувала. При цьому впродовж 2011-2012 років на банківські рахунки Януковича друкарня переказала 26 560 192 гривень під виглядом авторської винагороди.

"У кримінальному провадженні, з-поміж іншого, встановлюються особи, які є справжніми авторами текстів розділів цієї книги, обставини і період їх написання... Також встановлено, що велика частина текстів розділів книги створена (написана) в період березня-травня 2011 року іншою особою. У міру написання зазначені тексти розділів книги частинами прямували на певну електронну поштову скриньку. Крім цього, не встановленою особою за вказаною адресою прямували пояснення з приводу плагіату в книзі", - йдеться в судовому рішенні.

ГПУ вважає, що фактичні дані вказують на те, що абонент поштової скриньки (належить канадській компанії SHAW Communications Inc.) знає, хто саме є справжнім автором книги Януковича.

Таким чином, суд дозволив ГПУ звернутися до Канади із запитом про надання міжнародної правової допомоги і надати тимчасовий доступ до інформації щодо електронної поштової скриньки. Зокрема, слідчі просять надати інформацію про ІР-адресу, з якої здійснювалася реєстрація.

Нагадаємо, в серпні 2011 року австрійське видавництво Mandelbaum Verlag надрукувало книгу Януковича "Україна - країна можливостей" англійською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram