ГоловнаПолітика

Ярослав Юрчишин: західні партнери дивуються, чому Україна не змінює склад ЦВК

"Такий тривалий термін незміни ключового органу несе великі іміджеві ризики".

Ярослав Юрчишин: західні партнери дивуються, чому Україна не змінює склад ЦВК
Ярослав Юрчишин
Фото: Макс Требухов

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин заявив, що нездатність влади змінити склад Центральної виборчої комісії шкодить репутації держави.

"Такий тривалий термін незміни ключового органу несе великі іміджеві ризики. Фактично кожна наша розмова з міжнародними партнерами зводиться до того, мовляв, як можна говорити про перебіг виборчої реформи, якщо ми не виконуємо законодавство і не змінюємо склад Центральної виборчої комісії", - заявив він під час круглого столу, який було організовано Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

Юрчишин вважає, що до наступних великих виборів залишилося менш ніж два роки і дуже важливо, щоб їх проводив уже новий склад ЦВК.

При цьому він вважає, що процес зміни комісії повинен проходити максимально відкрито і на принципах конкурентності, а не політичної приналежності.

"Наслідки політизації Центральної виборчої комісії показав чинний склад, голова якого зараз перебуває під слідством", - заявив Юрчишин.

Нагадаємо, що в більшості членів ЦВК семирічний термін повноважень завершився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки. Влітку 2016 року Порошенко запропонував Раді звільнити 12 членів ЦВК і призначити 11 нових. Але цей проект постанови так і не було розглянуто в парламенті. У коаліції пояснюють, що запропоновані кандидатури не наберуть достатньої кількості голосів у сесійній залі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram