ГоловнаПолітика

ІнАУ визнала рішення про заходи нейтралізації кіберзагроз політичною цензурою

"Впровадження технічного механізму блокування доступу до Інтернету може поставити Україну в одну лаву з такими країнами, як Китай, Іран або Росія".

ІнАУ визнала рішення про заходи нейтралізації кіберзагроз політичною цензурою
Фото: http://vesti.kz

Інтернет-асоціація (ІнАУ) вважає політичною цензурою рішення Ради національної безпеки і оборони про заходи нейтралізації кіберзагроз.

Про це йдеться у зверненні ІнАУ до президента Петра Порошенка.

Коментуючи рішення РНБО зобов'язати Кабмін у тримісячний термін внести на розгляд парламенту законопроекти про імплементацію положень Конвенції про кіберзлочинність, зокрема передбачивши введення блокування певного інформаційного ресурсу, ІнАУ наголошує, що ця норма не передбачена положеннями Конвенції про кібербезпеку, до якої апелює РНБО.

В асоціації підкреслюють, що жодна з технічних систем цензури не може забезпечити 100% блокування доступу до ресурсів і єдине, на що придатні такі системи, - обмежити доступ до сайтів тим користувачам, які не шукають цього доступу цілеспрямовано.

"Тож єдина реальна практично досяжна мета цензури - звуження кола поширення інформації. Ця мета ідеально підходить для політичної цензури, але повністю непридатна для заборони поширення дитячого порно, інформації про засоби планування терактів, інформації, що порушує авторські права, ігрових сервісів та інше, на що звертають увагу захисники ідеї введення цензури", - зазначають в асоціації.

На думку фахівців ІнАУ, впровадження технічного механізму блокування доступу до Інтернету поставить Україну в одну лаву з країнами, де цей механізм існує, - Китай, Іран, Росія.

У той самий час, наголошується, що країни західної цивілізації з розвиненою демократією, до яких Україна декларує прагнення, такого механізму принципово не мають, наприклад: Швеція, Фінляндія, США.

Нагадаємо, раніше Порошенко активував рішення РНБО про заходи нейтралізації кіберзагроз.

Президент доручив Мінінформполітики провести моніторинг ЗМІ і загальнодоступних ресурсів Інтернету для виявлення інформації, забороненої в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram