ГоловнаПолітика

Командувач ВМСУ: Росія розбирає захоплені українські кораблі на запчастини

"Українські кораблі стоять окремо, вони існують як донори".

Командувач ВМСУ: Росія розбирає захоплені українські кораблі на запчастини
"Константин Ольшанский"

Командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко заявив, що Росія розбирає захоплені українські кораблі на запчастини.

"Українські кораблі стоять окремо, їх відокремили як техніку іноземної держави, але, за нашими даними, вони існують як донори", - сказав Воронченко в понеділок увечері в ефірі 5 каналу.

"І той самий наш "Костянтин Ольшанський", такий самий проект, як 775, він використовується як корабель-донор. Ті самі "Тернопіль", "Луцьк" використовуються для їхніх малих протичовнових кораблів, тих, які зараз несуть, як кажуть, вахту в районі наших газових родовищ... Я впевнений, що дипломатичними зусиллями, зусиллями міжнародної спільноти ми все ж доб'ємося якого варіанта вирішення цієї проблеми. Або компенсації в грошовому еквіваленті, або ж повернення кораблів, але в такому складі, в якому вони були", - заявив командувач флотом.

Нагадаємо, що після окупації Криму Україна втратила більшу частину свого військового флоту. Росія захопила в тому числі єдину українську субмарину "Запоріжжя", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", інші кораблі і катери.

До моменту, коли влітку 2014 року Росія в односторонньому порядку припинила всі переговори про повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з Криму встигли вивести три бойові кораблі, 32 судна забезпечення, 1 438 одиниць автомобільної, бронетанкової і спецтехніки, 24 літаки та гелікоптери. У Криму залишилися 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки, 3 літальні апарати, 6 берегових протикорабельних комплексів. Ці дані були надані Генштабом ЗСУ народному депутату Дмитрові Тимчуку в березні 2015 року.

Наприкінці 2016-го Військово-морські сили України поповнилися двома малими броньованими артилерійськими катерами "Аккерман" і "Бердянськ" (проект 58155 "Гюрза-М"). Будуються ще чотири аналогічні катери, а також два десантні катери типу "Кентавр" (проект 58181).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram