ГоловнаПолітика

У Concorde Capital прокоментували лист Бахматюка про тиск НБУ (оновлено)

Олександр Паращій вважає, що Ukrlandfarming звертає увагу іноземців на конфлікт з НБУ.

У Concorde Capital прокоментували лист Бахматюка про тиск НБУ (оновлено)
Александр Паращий
Фото: dni.com.ua

Керівництво НБУ діє упереджено і неадекватно, йдеться у відкритому листі власника агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка, який звернувся по підтримку до перших осіб держави - прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і Президента Петра Порошенка.

Однак судячи з того, що лист на сайті компанії опубліковано і українською, і англійською мовами, можна припустити, що цільовою аудиторією звернення є також іноземні кредитори компанії, заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

«Можливо, адресатами звернення є не тільки Президент і прем'єр-міністр, з яким Бахматюк регулярно зустрічається. Цільова аудиторія - кредитори його агрокомпаній, - говорить Паращій. - Заява є і попередженням кредиторам, що якщо Президент і прем'єр-міністр не втрутяться в ситуацію, то в нього не залишиться можливості відповідати за своїми зобов'язаннями».

При цьому, за словами Олександра Паращія, інформаційні атаки з боку НБУ не позначилися на репутації Олега Бахматюка серед бізнесу, а розгорнута проти бізнесмена кампанія не позначилася на фінансовому становищі агрохолдингу Ukrlandfarming.

«Бахматюк виграє суди, ініційовані Нацбанком. Поліція і прокуратура питань до нього не мають. Тому позиція самого керівника НБУ щодо Бахматюка не має вирішального впливу на фінансовий стан агрохолдингу Ukrlandfarming. Інформаційні атаки, ініційовані головою НБУ, не знищують репутацію Бахматюка», - зазначив аналітик.

Паращій також акцентує на тому, що оприлюднена Олегом Бахматюком інформація про махінації Валерії Гонтаревої з облігаціями, списаними з балансу банку «Фінансова ініціатива», повинна стати приводом для розслідування правоохоронних органів. У разі ж підтвердження фактів не можуть не бути кадрові рішення щодо керівництва Нацбанку.

«Якщо звинувачення Бахматюка в тому, що Гонтарева особисто заробила на перепродажу облігацій, які були на балансі банку «Фінансова ініціатива», виявляться правдою - це дуже серйозна підстава для того, щоб Гонтареву зняти», - зазначив Олександр Паращій.

Як повідомляли, голова ради директорів найбільшого в Україні агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в конфлікт з головою Національного банку Валерією Гонтаревою. Він заявив, що протягом 2,5 року його компанія зазнає рейдерських, інформаційних і юридичних атак, а також фінансового тиску з боку НБУ. Зокрема голова Нацбанку використовує службове становище і поширює неправдиву інформацію про акціонерів холдингу, що унеможливлює його роботу, завдає шкоди компанії, в якій працюють 37 тис. осіб, і загрожує економічній стабільності країни. Бахматюк заявив, що 2014 року Нацбанк спровокував банкрутство обох афілійованих з Ukrlandfarming банків («Фінансова ініціатива» і VAB Банк). «Дисконтувавши ОВДП на 2 млрд гривень, НБУ спровокував непоправну «дірку» в балансі, яка не була обґрунтована ринковими умовами. Це фактично стало формальною підставою для введення тимчасової адміністрації », - зазначає бізнесмен. За інформацією Бахматюка, частина цих ОВДП були перепродані компанії ICU, співвласником якої раніше була Гонтарева. «Можна з усією впевненістю сказати, що на введенні тимчасової адміністрації фактично заробили партнери Гонтаревої», - заявив Бахматюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram