ГоловнаПолітика

Покальчук: перша емоція від е-декларацій - "Я так і знав!"

Далі йдуть фрустрація, відраза і заздрість.

Покальчук: перша емоція від е-декларацій - "Я так і знав!"
Олег Покальчук
Фото: Макс Требухов

Соціальний психолог Олег Покальчук назвав емоції, які викликають електронні декларації, оприлюднені українськими чиновниками.

Свою думку він висловив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Коли ми говоримо про якусь активну реакцію, маємо на увазі 20% населення, яке є політичною нацією. У рамках цієї соціальної групи можна говорити про тип реакції, яку психологи називають хіндсайт. Це ментальна реакція, яка звучить так: "А, ну я так і знав", - заявив психолог.

"Наступна емоція, яку можна виділити, це фрустрація, відчуття роздратування. Третя емоція - відраза, тому що сам характер і список показаного майна викликає те, що викликає, - повна десакралізація образу багатої людини. І не треба скидати з рахунків таку емоцію, як заздрість. Щодо ненависті, я вважаю, що ні, але вона буде розгойдуватися", - сказав Покальчук.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram