ГоловнаСуспільствоЖиття

Експерт пояснив відмінності між проектами про екологічну оцінку, які Рада розгляне у вівторок

"Деякі народні депутати думали, що це два альтернативні законопроекти".

Експерт пояснив відмінності між проектами про екологічну оцінку, які Рада розгляне у вівторок
Сергей Вихрист
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді у вівторок розглядатимуть два законопроекти про екологічну оцінку, які регулюють різні сфери.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, який було організовано спільно з Реанімаційним пакетом реформ, сказав Сергій Вихрист, експерт проекту ЄС Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища.

"Одним із завдань, яке стояло перед нами з метою просування законопроекту про стратегічну екологічну оцінку та про оцінку впливу на навколишнє середовище, було в першу чергу пояснити, в чому між ними різниця. І там, і там ідеться про оцінку, і деякі народні депутати думали, що це два альтернативні законопроекти", - сказав експерт.

"Насправді ці проекти стосуються різних питань. Коли ми говоримо про оцінку впливу на навколишнє середовище - це відносини переважно суб'єкта господарювання та державних органів. Суб'єкт господарювання, плануючи той чи інший вид діяльності або будівництво якогось об'єкта, повинен враховувати екологічні аспекти", - пояснив Вихрист.

"А стратегічна екологічна оцінка - це переважно відносини органів публічної влади. Вони формують державну політику в певних сферах, вони відповідають за розвиток міської та сільської інфраструктури. Тому ми говоримо, що стратегічна екологічна оцінка відрізняється саме тим, що поки немає втрати ризику грошей. У цьому випадку мова про можливість оцінити наслідки на 5-10-15-20 років уперед. Якщо ти збираєшся забудувати поля, ти повинен розуміти, скільки там буде транспорту і які туди потрібно підводити комунікації", - сказав він.

Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року в Верховній Раді відбудеться День довкілля. У цей день заплановано розгляд у другому читанні і можливе затвердження трьох основних законопроектів у сфері охорони навколишнього середовища: проект закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram