ГоловнаПолітика

Створення суспільного мовлення в Україні знову опинилося під загрозою зриву

Реформа може бути заблокована щонайменше на рік.

Створення суспільного мовлення в Україні знову опинилося під загрозою зриву
Фото: twitter.com/radio24_ua

Члени Наглядової ради Національної громадської телерадіокомпанії України (ПАТ "НГТУ") звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в зв'язку з можливим зривом запуску суспільного мовлення.

Про це йдеться у відкритому зверненні членів Наглядової ради.

"Останнім часом склалася ситуація, яка ставить усю цю реформу на межу зриву, внаслідок чого створення суспільного мовлення в Україні може бути знову відкладено, щонайменше на рік", - наголошено в повідомленні.

Наглядова рада, зокрема, просить Гройсмана звернути увагу на ставлення до реформи фіскальних органів.

"Органи ДФС не можуть визначитися з власною компетенцією і посилаються один на одного, тим самим блокуючи весь процес суспільно важливої реформи, перебіг якої постійно моніторить представництво Ради Європи в Україні", - йдеться в зверненні.

За твердженням членів Наглядової ради, припинення юридичних осіб зазначених вище державних мовників повинно відбутися не пізніше кінця вересня 2016 року.

"Наглядова рада просить прем'єр-міністра розпорядитися про створення спеціальної робочої групи під головуванням профільного віце-прем'єра і доручити цій групі в найкоротші терміни розробити план-графік завершального етапу реформи, з визначенням відповідальних за кожним пунктом плану, а також контролювати ситуацію в поточному режимі й оперативно вирішувати будь-які проблеми", - зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, всі суб'єкти реформування, крім "Укртелефільму", приєдналися до НТКУ, однак фактичний саботаж керівництвом "Укртелефільму" процесу приєднання до НТКУ привів до неможливості створити ПАТ "НГТУ".

6 вересня експерти заявили про можливий зрив суспільного мовлення - зокрема, під загрозою опинилося створення юридичної особи ПАТ "НГТУ". Експерти відзначали: якщо до 20 вересня не буде наказу Держкомтелерадіо про перетворення об'єднаної НТКУ в ПАТ "НГТУ", то до 1 січня не буде створено відповідної юрособи.

14 вересня Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №567 від 5 серпня 2015 року, вивівши за рамки першого етапу студію "Укртелефільм".

6 червня президент Петро Порошенко підписав закон, який розблокує реформу суспільного мовлення в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram