ГоловнаПолітика

Amnesty і HRW повідомили про звільнення 13 осіб з таємного СІЗО СБУ

Правозахисні організації поскаржилися на Україну країнам Заходу.

Amnesty і HRW повідомили про звільнення 13 осіб з таємного СІЗО СБУ

Через два тижні після оприлюднення доповіді правозахисних організацій Human Rights Watch і Amnesty International з харківського управління СБУ було звільнено 13 осіб, у тому числі одну жінку, яких неофіційно утримували там під вартою.

Про це повідомляють у спільному прес-релізі організацій.

У липні представники AI і HRW зустрічалися з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом для обговорення основних проблем, виявлених у спільній доповіді, включаючи декілька випадків насильницького зникнення в офіційно не визнаному місці тримання під вартою на території харківського управління СБУ. У самій СБУ цієї практики не визнавали. Головний військовий прокурор обіцяв розібратися в проблемі в рамках своїх повноважень, і обидві правозахисні організації передали йому список з 16 осіб, яких, як стверджувала низка джерел, таємно утримували під вартою на території харківського управління СБУ, принаймні на початку весни цього року.

Через два тижні після оприлюднення доповіді з харківського управління СБУ було звільнено 13 осіб, у тому числі одну жінку, яких неофіційно утримува там під вартою.

25 липня з управління відпустили шістьох, а 2 серпня - ще сімох. Опитані організаціями колишні затримані з обох груп розповідали, що співробітники СБУ вивозили їх з Харкова в броньованому мікроавтобусі. Деяких висаджували на околиці Краматорська (приблизно за 170 км на південний схід від Харкова), інших - на околиці Дружківки (ще 15 км південніше). При цьому їм повертали паспорти і видавали від 50 до 200 гривень "на дорогу". Звільненим наказували мовчати про пережите, погрожуючи в іншому випадку найсерйознішими наслідками.

Подальші дослідження AI і HRW показали, що більшість із 13 осіб, відпущених на свободу з харківського управління, фігурували серед тих 16, імена яких вони повідомили головному військовому прокурору.

За даними правозахисних організацій, одного фігуранта "списку 16-ти" відпустили в середині березня, але 20 квітня в харківське управління СБУ доставили ще трьох осіб у статусі неофіційних затриманих, відтак загальне число на той момент утримуваних там осіб сягнуло 18.

У прес-релізі стверджують, що щонайменше п'ять осіб залишаються жертвами насильницького зникнення в харківському управлінні СБУ – одному з офіційно не визнаних місць утримання під вартою, на які HRW і AI вказували в спільній доповіді від 21 липня.

HRW і AI відзначають, що троє з п'ятьох затриманих, які залишаються в харківському управлінні СБУ, перебувають там уже понад 17 місяців.

Троє з п'ятьох недавно звільнених, з якими поговорили правозахисники, заявили, що зацікавлені в притягненні до відповідальності тих, хто винуватий в їхньому насильницькому зникненні, і готові співпрацювати з будь-яким розслідуванням.

HRW зажадала, щоб країни, які надають підтримку Україні, наполегливо закликали Київ визнати існування в СБУ практики насильницьких зникнень і таємного утримання під вартою і рішуче покінчити з безкарністю.

Нагадаємо, доповідь ООН від червня 2016 року також вказувала на приміщення СБУ в Харкові як можливе місце неофіційного утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram