ГоловнаПолітика

Офіс омбудсмена назвав расизмом виселення ромів із Лощинівки

Рішення сільради порушує законодавство України і міжнародну конвенцію.

Офіс омбудсмена назвав расизмом виселення ромів із Лощинівки
Фото: bessarabiainform.com

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини вважає, що рішення Лощинівської сільської ради про виселення ромів - це пряма дискримінація за ознакою етнічного походження.

Про це йдеться в запитах, надісланих 29 серпня голові Одеської ОДА Михайлу Саакашвілі, Лощинівській сільраді, начальнику ГУ Національної поліції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе від імені представника омбудсмена з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Оксани Филипишин.

"28 серпня 2016 року місцеві жителі, отримавши інформацію про те, що двоє ромів-мешканців села підозрюються в скоєнні умисного вбивства малолітньої особи, вчинили самосуд над усіма представниками ромської громади села: залякували їх, розгромили їхні будинки, намагалися самовільно виселити з території села. Замість того, щоб вжити заходів для врегулювання конфлікту, Лощинівська сільрада прийняла незаконне рішення про виселення ромів із села, яке порушує право на свободу пересування і вільний вибір місця проживання ромів, а також установлює пряму дискримінацію за ознакою етнічного (національного) походження", - йдеться в повідомленні офісу.

На думку правозахисного відомства, рішення сільради порушує Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і закон України про національні меншини.

Нагадаємо, 27 серпня в селі Лощинівка на півдні Одеської області на території покинутого будинку було знайдено мертвою 9-річну дівчинку. Смерть настала від проникаючого поранення гострим предметом грудної клітини. На тілі дитини було виявлено сліди зґвалтування.

Підозрюваного затримали, ним виявився 21-річний ром.

Увечері того самого дня місцеві жителі вчинили погром будинків ромської громади, яка поспіхом покинула село. Наступного дня на вічі жителі ухвалили рішення про виселення ромів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram