ГоловнаПолітика

Україна готова до серйозних компромісів для звільнення 107 заручників, - Оліфер

Контактна група в Мінську обговорила основні питання щодо Донбасу.

Україна готова до серйозних компромісів для звільнення 107 заручників, - Оліфер
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Українська сторона готова піти на серйозні компроміси для негайного звільнення своїх громадян з полону бойовиків на Донбасі.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Ми продовжуємо роботу зі звільнення заручників. Заради того, щоб 107 чоловік змогли повернутися до своїх близьких, Україна готова йти на серйозні компроміси. Ми вимагаємо негайно звільнити громадян і виступаємо проти шантажу з цього питання: амністія стосується іншого пункту Мінських угод, і його рішення ніяк не пов'язане із звільненням людей", - написала вона.

Крім того, українська сторона знову вимагає допуску міжнародних гуманітарних організацій до полонених.

Оліфер також зазначила, що Контактна група за участю представників ОРДЛО заявила про необхідність повного дострокового припинення вогню на Донбасі з 1 вересня.

Також Оліфер висловила обурення ситуацією, яка склалася навколо пропускного пункту в'їзду-виїзду в Золотому Луганської області.

"Всупереч домовленостям і взятим на себе зобов'язанням, представники ОРЛО продовжують саботувати його роботу. Своєю чергою Україна ще в березні 2016 завершила всі роботи з обладнання цього пункту пропуску, якого так потребують місцеві жителі", - зазначила вона.

Оліфер також повідомила, що на засіданні економічної підгрупи було досягнуто суттєвого прогресу щодо реалізації інфраструктурного проекту з водопостачання - мова йде про відновлення повноцінної роботи станції Карбоніт у Луганській області.

"Минулого тижня було укладено договір про постачання води з цієї станції, яка буде забезпечувати водою близько 400 тис. жителів Донбасу. Підготовка документа йшла більше року: необхідно було знайти такий механізм поставок води і оплати за неї, який би перебував виключно в рамках українського правового поля, і такий механізм знайдено. Зараз Карбоніт працює лише на третину своїх потужностей. Водночас продовжується пошук рішення щодо складання доповнення до цього договору, де буде визначено механізм погашення боргів за воду в Луганській області, це більше 300 млн гривень", - пояснила вона.

Нагадаємо, представник СБУ повідомив, що на зустрічі Контактної групи в Мінську лідери бойовиків у присутності спостерігачів ОБСЄ погодилися на обмін полоненими в форматі "всіх на всіх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram