ГоловнаПолітика

Справу про теракт біля Ради передано до суду

У справі проходять 15 осіб, у тому числі декілька колишніх нардепів від "Свободи".

Справу про теракт біля Ради передано до суду
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом масових заворушень біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року.

"Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України спільно з Департаментом процесуального керівництва Генеральної прокуратури України 11.08.2016 направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням групи осіб у вчиненні 31.08.2015 р. біля Верховної Ради України терористичного акту, який призвів до загибелі людей та інших злочинів", - ідеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Обвинувальний акт спрямований за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві) КК України.

Санкція ч. 3 ст. 258 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої, уточнили в Генпрокуратурі.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади

Після цього під будівлею парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект, із правоохоронцями. У результаті сутичок і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців, постраждали більш ніж 130 правоохоронців.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали за гарячими слідами. Пізніше було затримано його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух під парламентом і сховатися. Гуменюка та Крайняка звинуватили в тероризмі. Розслідування справи завершено, найближчим часом її буде направлено до суду.

Ще кілька людей були затримані за підозрою в організації масових заворушень, але всіх їх у підсумку відпустили з-під варти. Наприкінці травня Нацполіція завершила розслідування справи про масові заворушення 31 серпня біля Верховної Ради. У справі проходять 15 підозрюваних, у тому числі декілька колишніх нардепів від "Свободи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram