ГоловнаПолітика

Юрій Береза просить ГПУ перевірити діяльність банкіра Дядечка

Депутат здивований тим, що до Дядечка немає жодних претензій з боку правоохоронних органів

Юрій Береза просить ГПУ перевірити діяльність банкіра Дядечка
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Юрій Береза направив генеральному прокурору України Юрію Луценку запит, у якому закликав Генпрокуратуру ретельно перевірити інформацію щодо колишнього віце-президента банку "Родовід" Сергія Дядечка. Про це повідомляє zn.ua з посиланням на "Українські новини".

Депутат стверджує, що, за даними низки ЗМІ і згідно зі звітом міжнародної аудиторської компанії Ernst&Young, складеного у 2009 році, Сергій Дядечко здійснював активне виведення коштів з тонучої фінансової установи і направляв їх у свій новий банк "Союз". "Ми всі добре пам'ятаємо, що банкрутство банку "Родовід" у 2009 році стало одним із найганебніших явищ на банківському ринку за всі роки незалежності України. Десятки тисяч вкладників були обмануті, а держава, після націоналізації "Родоводу", мусила витратити мільярди гривень на порятунок установи. За сім років, що минули після тих подій, правоохоронні органи так і не дали чітких відповідей щодо реальних організаторів і виконавців цієї грандіозної афери, а також тих людей, які забезпечували політичний дах цинічному розграбуванню "Родоводу". Реальні кримінальні провадження велися тільки стосовно людей, які, за оцінками багатьох фахівців та експертів, за жодних обставин не могли бути ключовими організаторами злочинної схеми", - підкреслив Береза.

Фото: zn.ua

За словами народного депутата, в електронних ЗМІ в останні роки з'явилося чимало матеріалів і журналістських розслідувань, у яких вказується, що колишній власник значної частини активів банку "Родовід" Сергій Дядечко міг бути безпосереднім автором схеми переказу коштів з тонучого банку у свою нову установу - банк "Союз".

"Я наполегливо прошу генерального прокурора, щоб його відомство ретельно перевірило цю інформацію. Тому що виходить дивна ситуація, коли низка компаній, підконтрольних конкретному банкіру, фігурує у схемі виведення коштів з банку "Родовід", ця інформація розслідувалася правоохоронними органами, але ні конкретний банкір, ні його структури не потрапили під пильне око правоохоронців. Наразі це викликає, щонайменше, подив. Понад те, за наявною у мене інформацією, Сергій Дядечко разом зі своїм банком "Союз" під час президентства Януковича був автором і активним учасником схем незаконної фінансової діяльності, які "кришували" особисто старший син тодішнього президента Олександр і його поплічники, які зараз переховуються у Москві. У мене виникає логічне запитання: яким чином, маючи такий послужний список, Сергій Дядечко впевнено почуває себе в Україні, до нього немає ніякої зацікавленості з боку правоохоронних органів, а Національний банк України вже майже рік не може ліквідувати і вивести його банк "Союз" із ринку?" - сказав Береза.

Крім того, народний депутат особливо наголосив на необхідності перевірки Генеральною прокуратурою інформації про те, що на базі ліквідованого державного банку "Родовід" Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збирається створити щось на зразок перехідного банку. "Інвестором цього банку, за моїми даними, має стати маловідомий іноземний інвестиційний фонд, за яким можуть стояти цілком відомі в Україні люди - той самий Дядечко і його давній бізнес-партнер Юрій Іванющенко", - зазначив народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram