ГоловнаПолітика

У Transparency насторожені мовчанням НБУ і Генпрокуратури у справі про гроші Януковича в Ощадбанку

"Це демонструє або спробу приховати інформацію, або неготовність відверто говорити про це"

У Transparency насторожені мовчанням НБУ і Генпрокуратури у справі про гроші Януковича в Ощадбанку
Ярослав Юрчишин

Відсутність інформації у справі про гроші Януковича в "Ощадбанку" з боку Генпрокуратури і від голови НБУ Валерії Гонтаревої означає, що вони або щось приховують, або не готові обговорювати це з суспільством.

Про це заявив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, коментуючи відсутність з боку голови НБУ Валерії Гонтаревої коментарів з приводу її причетності до арештованих в "Ощадбанку" капіталів так званої "Сім'ї" Януковича.

"Ми дуже негативно оцінюємо це мовчання державних органів, перших осіб. Це демонструє або спробу приховати інформацію, або неготовність відверто говорити про це, що майже рівнозначно. Відсутність прямої відповіді на схожі питання - це більша втрата для іміджу політика, ніж пояснення, чому так відбулося. Можна припустити, що наші можновладці бояться бути причетними до якогось чергового скандалу навколо коштів Януковича. Але де-факто мовчання все одно є доказом причетності, бо породжує аргументовані підозри в тому, що вони причетні до цих схем", - цитує експерта видання "Подробности".

На його думку, повернення грошей Януковича не є пріоритетом для влади, інакше б на цю справу була "заряджена" вся правоохоронна система. Юрчишин вважає, що така бездіяльність може призвести до соціального вибуху всередині країни і відповідної оцінки міжнародних структур.

"Ми бачимо бездіяльність людей, які прийшли до влади зараз. Якщо до кінця року, а взагалі - до осені, у нас не буде відповіді на питання (від НБУ і Генпрокуратури), ми станемо свідками чергового соціального вибуху, який може вилитися в різні форми. Крім того, восени буде чергова оцінка ситуації в Україні з боку FATF, і якщо ми не покажемо результату, всі міжнародні індекси і рейтинги України однозначно і відчутно впадуть. і тоді можна забути про приватизацію, залучення інвестицій і т.д. Жоден пристойний фонд не заходить в країну з негативним рейтингом FATF", - резюмував експерт.

Нагадаємо, у ЗМІ оприлюднено інформацію, яка доводить, що компанія "Інвестиційний Капітал Україна" під керівництвом нинішньої голови НБУ Валерії Гонтаревої у 2013 році купувала валютні облігації держпозики (ОВДП) для офшорних компаній оточення колишнього президента Віктора Януковича, зокрема, екс-голови НБУ Сергія Арбузова. Ці кошти наразі лежать на арештованих рахунках в "Ощадбанку". На думку експертів, якби Гонтарева співпрацювала зі слідством, це могло б прискорити процес повернення грошей Януковича в бюджет України. Гонтарева могла б розповісти і про інші "схованки" чиновників Януковича в українських і зарубіжних банках, оскільки її компанія співпрацювала не тільки з Арбузовим, але і з Сергієм Курченком. Однак голова НБУ від коментарів на цю тему відмовляється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram