ГоловнаПолітика

Міноборони визнало неякісним харчування для військових від одного з підрядників

Направлено виїзні групи для перевірки інших постачальників

Міноборони визнало неякісним харчування для військових від одного з підрядників
Фото: Макс Левин

Міністерство оборони визнало неякісним харчування для військових, яке постачає один із підрядників - компанія "Візит".

Як повідомляє прес-служба відомства, це виявила перевірка, яку відправили у 169 навчальний центр "Десна" після того, як там сталося масове отруєння бійців. До інспекції було залучено фахівців Українського державного науково-дослідного інституту "Ресурс" та їхню акредитовану незалежну лабораторію.

Виявилося, що "Візит" допустив величезну кількість порушень під час організації харчування в "Десні".

"Наприклад, продукти зберігалися з порушенням температурного режиму, а саме за температури +39°С. У морозильній камері, де зберігалося заморожене м'ясо, температура сягала +15°С", - розповів підполковник Дмитро Марченко, начальник Центру розвитку і супроводу забезпечення Збройних сил України.

У сирі і вершковому маслі, які давали солдатам, не було жодного відсотка тваринних жирів. При цьому в продукті "сир твердий" виявили бактерії групи кишкової палички, а в продукті під назвою "масло" - цвілеві гриби і дріжджі роду "Кандида". У м'ясі яловичини першого сорту було виявлено бактерії кишкової палички. У вилучених консервах м'ясних встановлено невідповідність вимогам ГОСТу. У консервах "Каша перлова" і "Каша гречана" встановлено невідповідність масової частки жиру і кухонної солі.

У печінковому паштеті зі свинячим жиром, який входить до складу сухпайка, виявили перевищення норми вмісту бактерій дріжджів та цвілевих грибів у 2,5 разу, також виявлено патогенні бактерії стафілокока. У меді виявлено перевищення у 6 разів допустимої норми гідроксиметил-фурфуролу (речовина, що має токсичні і канцерогенні властивості). Також було встановлено порушення збалансованості добового раціону в цьому пайку. Зокрема, у 100 грамах продукту мало бути 18,9 грама білків, а фактично - 8,7 г; жирів - 18,3 г замість 32,9 грама; вуглеводів - 25,8 г замість 31,7 г. В цілому калорійність сухого пайка була вдвічі меншою, ніж заявлена.

Фото: facebook.com/yuri.biriukov

Згідно з документами, які оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці радник міністра оборони Юрій Бірюков, розірвати угоду з "Візитом" або знизити ціну контракту неможливо. Проти чиновниці, яка підписувала угоду від імені міністерства, планують порушити кримінальну справу за статтями 426 (бездіяльність військової влади) і 111 (державна зрада).

Фото: facebook.com/yuri.biriukov

Наразі направлено три виїзні мобільні групи для перевірки інших постачальників харчування, які годують військових 11 полку армійської авіації ("Артек-Союз"), 92-ї бригади ("Авіка"), 93-ї бригади ("Геус-Груп") .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram