ГоловнаСвіт

Угорщина назвала дату проведення референдуму з питання квот на мігрантів

Будапешт спочатку виступав проти планів ЄС розмістити переселенців на території країн, що входять у союз

Угорщина назвала дату проведення референдуму з питання квот на мігрантів
Янош Адер

Угорщина оголосила про дату проведення референдума з питання квот на мігрантів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Президент Угорщини Янош Адер заявив, що плебісцит буде проведено 2 жовтня.

Громадяни мусять відповісти на питання: "Чи згодні ви з тим, що Євросоюз отримає право вводити обов'язкові квоти на перебування громадян без угорського громадянства на території Угорщини без згоди угорського парламенту?".

Референдум вперше анонсував прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у лютому. За його словами, плебісцит такого роду "стане серйозним випробуванням для європейської демократії". Голова угорського уряду визнав, що запропоновані ЄС заходи "можуть радикально змінити культурну і релігійну самобутність Європи", і назвав їх введення без згоди народу "зловживанням владою".

Офіційний Будапешт спочатку виступав проти планів ЄС розмістити переселенців на території країн, що входять у союз. Так, влада Угорщини побудувала вздовж кордону з Сербією бар'єр з колючого дроту в надії зупинити потік мігрантів.

Рада ЄС з юстиції та внутрішніх справ 22 вересня 2015 року схвалила план розселення з Італії і Греції по Євросоюзу 120 тис. біженців. Відповідне рішення ухвалено більшістю голосів країн-членів ЄС. Проти виступили Чехія, Угорщина, Румунія і Словаччина. Фінляндія утрималася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram