ГоловнаСвіт

Голова МВС Іраку подав у відставку після вибухів у Багдаді

Мохаммед Габбан визнав, що контрольні пункти, встановлені по всьому місту, "абсолютно даремні".

Голова МВС Іраку подав у відставку після вибухів у Багдаді
Фото: EPA/UPG

Міністр внутрішніх справ Іраку Мохаммед Габбан йде у відставку після вибухів у Багдаді, жертвами яких стали близько 200 осіб.

"Я подав заяву про відставку прем'єр-міністру", - повідомив Габбан журналістам, інформує ВВС.

За його словами, автомобіль, що вибухнув у торговому районі, прибув із провінції Діяла і, швидше за все, успішно пройшов через всі КПП на своєму шляху.

Голова МВС, що покидає пост, визнав, що контрольні пункти, встановлені по всьому місту, "абсолютно даремні".

У ніч на неділю, 3 липня, в іракській столиці сталися два вибухи - біля ресторану в центральному районі Карада і біля ринку в північному районі Аш-Шааб. Спочатку повідомлялося про 27 загиблих і 57 постраждалих. Атака терористів припала на розпал священного для мусульман місяця Рамадан, коли віруючі роблять покупки на свята.

Відповідальність за подію узяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

У Багдаді теракти пов'язали з наступом іракської армії на Фаллуджу - оплот бойовиків ІДІЛ. Цей населений пункт міститься в західній провінції Анбар і перебуває під контролем джихадистів, починаючи з 2014 року.

23 травня 2016 р. іракські війська і шиїтська міліція почали наступ на місто. 26 червня повідомлялося, що іракська армія вибила ІДІЛ з міста Фаллуджа, проте бої тривають по сьогодні.

США засудили теракти. Білий дім розповсюдив повідомлення, в якому говориться, що атаки тільки посилять дії держави щодо протистояння бойовикам ІДІЛ.

У 2014 році під контролем ІДІЛ перебувала майже третина Іраку. Зараз ісламісти утримують близько 14% іракської території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram