ГоловнаПолітика

Перший заступник голови Мінрегіонбуду заявив про уповільнення процесу децентралізації

"Великого бажання знову йти на вибори депутати місцевих рад не мають"

Перший заступник голови Мінрегіонбуду заявив про уповільнення процесу децентралізації
Фото: Макс Требухов

Перший заступник голови Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода заявив, що процес децентралізації у 2016 році дещо сповільнився.

Про це він сказав на круглому столі "Парламентський порядок денний децентралізації". Захід відбувся в Інституті Горшеніна в рамках інформаційного партнерства сайту LB.ua і Реанімаційного пакету реформ.

За словами Негоди, це пов'язано з низкою причин.

"Коли минулого року проходив процес об'єднання територіальних громад, міністерство і я особисто неодноразово наголошував, що було б добре відкласти чергові місцеві вибори хоча б на півроку. На той момент мотивація органів місцевого самоврядування була одна - вони розуміли, що вибори все одно будуть. Тепер вибори відбулися, і психологія того, хто пройшов вибори, приблизно така: мене обрали на п'ять років. Про зміни [до Конституції] не так сильно кажуть, тому що розраховують, що якщо їх ухвалять, то набагато пізніше. Великого бажання знову йти на вибори депутати місцевих рад не мають, і з цим треба рахуватися", - заявив Негода.

При цьому він підкреслив, що попри це процес добровільного об'єднання триває.

Перший заступник міністра додав, що також процес децентралізації ігнорується на рівні обласних і районних рад.

"Ось ви проводите сесію, хоч одна одна сесія внесла на порядок денний питання підтримки процесу децентралізації в частині приведення до європейської хартії? Чому ви не говорите про те, що обласні та районні ради повинні мати власні виконавчі органи? Замість цього ви ухвалюєте антиконституційні рішення про те, що уряд повинен підписувати угоди з обласними радами про делегування повноважень, розподіл повноважень, що взагалі не передбачено Конституцією", - підкреслив він.

Також Негода поскаржився на те, що до блокування процесу децентралізації долучилися окремі політичні сили.

"Такі приклади є, їх зафіксовано. В обласних центрах розвішано борди, де йдеться, що нібито перспективні плани - мало не геноцид для територіальних громад. При цьому жодних професійних пояснень не дається, чому політики так вважають", - сказав член Кабміну.

Нагадаємо, що у Верховній Раді вже рік знаходиться проект змін до Конституції в частині децентралізації, який не можуть ухвалити через наявність у ньому положень про "особливий статус" частини Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram