ГоловнаПолітика

Райради, облради і мажоритарники стали противниками об'єднання громад, - експерт РПР

Процес формування об'єднаних громад повинен активізуватися восени.

Райради, облради і мажоритарники стали противниками об'єднання громад, - експерт РПР
Фото: Макс Требухов

Щоб процес децентралізації в Україні став незворотнім, 2017 року в Україні має бути не менш ніж 300 об'єднаних громад.

Про це на круглому столі "Парламентський порядок денний децентралізації" сказав експерт Реанімаційного пакету реформ Анатолій Ткачук. Захід пройшов в Інституті Горшеніна в рамках інформаційного партнерства сайту LB.ua і Реанімаційного пакету реформ.

Він визнав, що зараз процес децентралізації просувається повільно, але впевнений, що це тимчасова ситуація. "Зараз йде футбол [чемпіонат Європи у Франції]. Були матчі плей-оф - грали щодня. Перед 1/8 - пауза, перед півфіналами буде ще одна пауза. Те саме відбулося і в нас. Минулого року були створені 159 громад, цього додалося 13. Зараз відбувається процес становлення цих громад. Решта дивляться, що в них вийде", - сказав він.

Експерт упевнений, що результати об'єднання громад будуть позитивними і це підштовхне інші села наслідувати цей приклад. "До кінця цього року українські села, які увійшли в об'єднані громади, отримають близько 100 водопроводів. Ніколи в житті нічого такого не було. Десятки шкіл пройдуть термомодернізацію. У багатьох селах, де ніколи не було зовнішнього освітлення, встановлюють LED-системи. Це відповідь популістам, які розповідають, що об'єднання громад знищує села. Навпаки!" - наголосив Ткачук.

Він також пояснив, що для сіл логічніше проходити процес об'єднання ближче до кінця року. "Зараз об'єднуватися - собі дорожче, тому що до кінця року ще далеко, і якщо ви об'єдналися сьогодні, завтра вам призначили вибори, то до нового року ви повинні жити паралельно: є одна громада, але все фінансування повинно відбуватися, як раніше. Це ускладнює процес управління дуже сильно. Тому природно об'єднуватися наприкінці вересня, щоб у жовтні були призначені вибори. До 1 січня буде сформовано нову раду, виконком - і всі починають нормально працювати", - розповів експерт.

При цьому він зазначив, що активізувати цей процес можна, якщо Верховна Рада прийме закон про спрощення процедури приєднання до громад.

"Я думаю, що наступного року можна мати 300 об'єднаних громад. Це буде вже серйозно й означатиме неможливість повернення назад", - наголосив Ткачук.

При цьому він підкреслив, що процес формування громад зараз іде практично на ентузіазмі зі серйозним спротивом з боку районних рад, обласних рад і депутатів-мажоритарників.

"На самому початку вважалося, що противниками об'єднання громад є сільські голови, які бояться втратити свої повноваження. На сьогодні ми побачили іншу картину. Тому що частина сільських голів, які стали старостами, вони, навпаки, стали серйозними людьми. Тому що якщо у вас була сільрада з бюджетом 400 тисяч, з якого 320 тисяч - зарплата, і ви нікому не могли допомогти, то зараз ви староста об'єднаної громади, і у вашому селі реалізовуються проекти на 600 тисяч або 700 тисяч. І ти, маючи ту саму зарплату, зараз реально можеш людям допомогти", - сказав він.

"Зате ми отримали посилення опору районного рівня. Причому і районних рад, і районних адміністрацій. Візьмемо Дунаєвецький район: 80% району - одна громада. Залишилися під райрадою і райадміністрацією шість сільрад загальною чисельністю близько 8 тисяч населення. Бюджету немає, і потрібно йти в об'єднану громаду просити, щоб вони дали субвенцію", - додав він.

"Ще одна група противників - обласні ради. Вони завжди були політизовані, а зараз ще більше полізли в політику. За наявності громад, які мають бюджети по 20-30 млн, обласна рада вже не є впливовою структурою, яка може дати з бюджету в громаду щось таке, що можна було б відчути. Їм краще, щоб було більше нещасних, тоді впливовість дуже сильно зростає", - сказав Ткачук.

"Депутати-мажоритарники втрачають вплив просто неймовірно. Тому що даючи 5 тисяч гривень на проведення ветеранського свята, він був дуже крутий і впливовий. А тепер 5 тисяч не потрібні, тому що ці гроші є. Потрібно 10 млн на реконструкцію дороги, а десяти мільйонів депутат не має", - заявив експерт.

Нагадаємо, що у Верховній Раді вже рік перебуває проект змін до Конституції в частині децентралізації, який не можуть прийняти через наявність у ньому положень про "особливий статус" частини Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram