ГоловнаПолітика

У "справі Онищенка" заарештовані вже 10 осіб (оновлено)

Солом'янський суд у суботу почав встановлювати невеликі застави.

У "справі Онищенка" заарештовані вже 10 осіб (оновлено)
Фото: facebook.com/Ukrgasvydobuvannya

Солом'янський районний суд Києва 17-18 червня заарештував сімох людей, які проходять у так званій "справі Онищенка" - про розкрадання коштів при продажу газу вітчизняного видобутку.

У п'ятницю на два місяці були взяті під варту чотири людини, сьогодні - ще троє, а саме Валерій Посний, Олег Рябошапка та Владислав Купріяненко, пише 112-й канал. При цьому якщо вчора суд встановив суму застави для всіх чотирьох на рівні 200 млн гривень кожному, то Посному дозволено вийти під заставу всього 1 млн гривень, Рябошапка - 1,5 млн гривень, Купріяненко - 50 млн гривень.

Оновлення.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що склад злочинної групи встановлено, а 10 з 20 її учасників затримано і з ними проводять слідчі дії.

За словами Ситника, серед причетних до злочинної схеми є і посадові особи "Укргазвидобування".

Солом'янський райсуд Києва заарештував ще трьох фігурантів цієї справи - Лесю Железняк, Василя Пігуляка і Микиту Іванова. Всі вони заарештовані на два місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 50 млн грн.

Нагадаємо, 15 червня директор національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що в рамках розслідування зловживань при реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", в якому фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. 10 з 20 учасників організації затримано.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013-го - січня 2016 року компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектора економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

У центрі цієї схеми, на думку слідчих, стоїть нардеп Олександр Онищенко.

Сума збитків, завданих державі, оцінюється в 3 млрд гривень (понад 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram