ГоловнаПолітика

Гройсман відмовився відновлювати соцвиплати на Донбасі

Пенсії віддадуть після відновлення контролю над окупованими територіями.

Гройсман відмовився відновлювати соцвиплати на Донбасі
Фото: Макс Требухов

Прем'єр Володимир Гройсман роз'яснив позицію уряду в питанні відновлення соцвиплат на непідконтрольній території Донбасу.

"Фізично неможливо здійснювати виплати на непідконтрольною території ... Як тільки ми відновимо контроль, то все, що не було доплачено, буде виплачено кожному громадянину України", - сказав він в ході години запитань до уряду у Верховній Раді.

Нагадаємо, відразу ж після призначення нового уряду з середини квітня міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб

Вадим Черниш заявив, що жителям непідконтрольних територій Донбасу потрібно платити пенсії і соцвиплати, а міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що влада зобов'язана платити пенсії і соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу. На думку Реви, людям з окупованого Донбасу потрібно дозволити приїжджати в будь-яке місто на підконтрольній частині України, забирати гроші і їхати назад. Однак віце-прем'єр з соціальних питань Павло Розенко відкинув ідею двох міністрів відновити соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу.

З 1 грудня 2014 року Кабмін відрізав "ДНР" і "ЛНР" від бюджетних переказів і припинив нараховуватися пенсії і соцвиплати.

11 лютого 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт з постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат у "ДНР" і "ЛНР". 2 квітня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно набуло чинності. 16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив чинним рішення судів попередніх інстанцій.

У минулому Кабміні у відповідь на рішення судів заявляли, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram