ГоловнаПолітика

Міністр з питань Донбасу виступив за виплату пенсій людям у "ДНР" і "ЛНР"

Вадим Черниш хоче відновити соцвиплати, зупинені наприкінці 2014 року.

Міністр з питань Донбасу виступив за виплату пенсій людям у "ДНР" і "ЛНР"
Вадим Черныш
Фото: rbc.ua

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш вважає, що жителям непідконтрольних територій Донбасу потрібно платити пенсії і соцвиплати.

Про це він сказав в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

У Черниша запитали, яку позицію стосовно громадян України, які залишилися на непідконтрольних територіях Донбасу, він буде пропонувати сформувати уряду: платити їм пенсії чи ні, "годувати" їх чи ні.

"Всі громадяни України мають рівні права. Цей меседж основний. З нього виходить все. В тому числі пенсії і всі види соціальної допомоги. Моя позиція з цього приводу однозначна. Платити. Те ж саме можу сказати стосовно "годувати - не годувати". Якщо ми інтегруємо ці території і людей в Україну, про що, власне, заявляють і президент, і прем'єр, і що підтверджують мільярди соціальних виплат, то при чому тут економічна блокада? Це два тренди абсолютно різної державної політики. Результат плачевний. Контрабанда заповнила офіційний торговий люфт. На тимчасово окупованих територіях господарюють рубль і російські товари. А люди ще більше віддаляються від України. Кого і навіщо ми обманюємо?"- відповів Черниш.

Нагадаємо, 40-річний Вадим Черниш став міністром 14 квітня. До цього, з червня 2015 року, був головою Агентства з відновлення Донбасу.

З 1 грудня 2014 року  Кабмін відрізав "ДНР" і "ЛНР" від бюджетних перерахувань і припинив нараховувати пенсії і соцвиплати.

11 лютого 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт з постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат у "ДНР" та "ЛНР". 2 квітня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно набуло чинності. 16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив в силі рішення судів попередніх інстанцій.

У Кабміні у відповідь на рішення судів заявили, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram