ГоловнаСвіт

Екс-міністри США і екс-генсеки НАТО закликали Британію не покидати ЄС

Колишні американські міністри заявили, що США потрібен сильний ЄС зі Сполученим Королівством

Екс-міністри США і екс-генсеки НАТО закликали Британію не покидати ЄС
Фото: www.bloombergview.com

П'ять колишніх генеральних секретарів НАТО, а також 13 колишніх міністрів США закликали Великобританію зберегти членство у Євросоюзі.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на окремі заяви колишніх генсеків Альянсу і колишніх американських міністрів.

Як випливає з опублікованої у The Telegraph спільної заяви колишніх голів НАТО (Пітера Карінгтона, Хав'єра Солана, Джорджа Робертсона, Яапа де Хооп Схеффера та Андерса Фог Расмуссена), які очолювали Альянс з 1984-го по 2014 рік, вихід Британії з ЄС буде рівносильний "наданню допомоги ворогам Заходу".

При цьому автори звернення, заявили, що можливий вихід Британії зі складу європейського блоку викликає серйозне занепокоєння, враховуючи провідну роль королівства у введенні санкцій відносно Росії і Ірану.

Зі свого боку екс-держсекретарі, міністри оборони та радники з національної безпеки США підкреслюють, що Британії не варто сподіватися, що особливі відносини зі Штатами компенсують їй втрату Євросоюзу.

Серед авторів листа - колишні держсекретарі Мадлен Олбрайт і Джордж Шульц, а також екс-глава ЦРУ і колишній міністр оборони Леон Пенетта.

За їхніми словами, США потрібна сильна Європа, а вихід Британії з ЄС послабить як саму країну, так і союз в цілому.

"Треба враховувати, що навіть дуже тісні відносини між нашими двома країнами не зможуть компенсувати Великобританії втрату впливу і втрату членства у Європейському Союзі, що складається з 28 держав, на території яких проживають близько 500 млн осіб", - йдеться у листі.

Нагадаємо, референдум з питання членства Британії в ЄС відбудеться 23 червня. Його проведення було частиною передвиборчих обіцянок глави уряду Девіда Кемерона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram