ГоловнаСвіт

У Бангладеш стратили лідера ісламістів

Нізамі звинувачують у геноциді, убивствах, тортурах і зґвалтуваннях

У Бангладеш стратили лідера ісламістів
Фото: alchetron.com

У Бангладеш за військові злочини стратили лідера найбільшої в країні ісламістської партії "Джамаат-і-Ісламі" Мотіура Рахмана Нізамі.

Про це повідомляє ВВС.

Політика повісили в Центральній в'язниці в столиці Бангладеш, місті Дакка. Там, а також в інших великих містах посилено заходи безпеки, щоб запобігти виступу прихильників Нізамі.

Суд засудив 73-річного політика до смертної кари в 2015. Нізамі визнано винним у злочинах, які, на думку слідства і суду, були здійснені в 1971 році під час війни за незалежність Бангладеш від Пакистану.

Нізамі звинувачували в геноциді, убивствах, тортурах і зґвалтуваннях. За версією звинувачення, він передавав Пакистану імена активістів з Бангладеш, які боролися за незалежність. Також він звинувачувався в організації їх вбивств.

Нізамі намагався кілька разів подати апеляцію на цей вирок, але отримував відмову. На початку травня вирок залишив у силі Верховний суд країни. Після того помилувати Нізамі міг тільки президент країни, однак засуджений вирішив не звертатися до нього.

На початку 2000-х років Нізамі входив до складу уряду, очолюваного Національною партією Бангладеш. Він був одним з вищих посадових осіб, засуджених військовим трибуналом.

Процес проти лідера "Джамаат-і-Ісламі" розпочався 28 травня 2012 року. У грудні того ж року йому було пред'явлено звинувачення за 16 пунктами.

Судове розслідування злочинів проти людяності, скоєних під час війни за незалежність, ініційовано владою Бангладеш в 2010 році. В останні роки в Бангладеш до смертної кари було засуджено кілька лідерів фундаменталістських ісламських рухів. Правозахисники вважають справи проти них політизованими. На їхню думку, таким чином влада намагається позбутися від впливової проісламської опозиції.

Зокрема, міжнародна правозахисна організація Amnesty International, а також правозахисна організація No Peace Without Justice, що  базується в Італії, назвали смертний вирок Нізамі "нелюдським" і закликали скасувати його.

Нагадаємо, в грудні 2014 року колишнього міністра оборони Бангладеш засудили до страти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram