ГоловнаПолітика

США відкинули обмін Савченко на Бута і Ярошенка

Пропозицію Росії в Америці вважали нонсенсом.

США відкинули обмін Савченко на Бута і Ярошенка
Фото: finance.obozrevatel.com

США не розглядають можливість обміну засудженої в Росії українки Надії Савченко на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, які відбувають покарання в Америці.

"Ми не розглядаємо такої можливості", - заявив РБК офіційний представник посольства США в Москві Вілл Стівенс. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, своєю чергою, назвав "смішними" повідомлення про такі переговори, передає  РИА Новости.

В українському МЗС заявили, що Бут і Ярошенко не мають ніякого стосунку до Савченко.

"Ми ще раз хочемо нагадати, що ті люди, які заарештовані і відбувають покарання в США, - це люди, яким американська юриспруденція визначила термін покарання. І жодного стосунку до нашої Надії Савченко це не має", - сказав заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко журналістам, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, готовність президента України Петра Порошенка обміняти Савченко на двох російських спецпризначенців - це "дуже щедра пропозиція". "Цього вже достатньо для РФ, більше ніхто їй нічого пропонувати не буде", - заявив Пристайко.

Раніше про те, що Москва веде консультації про обмін Савченко на групу росіян, у тому числі засуджених до різних термінів у США, повідомило російське агентство "Интерфакс" із посиланням на інформовані джерела. Сторони переговорів агентство не назвало.

Заарештованого 2010 року в Ліберії пілота Костянтина Ярошенка згодом видали США, де його засудили до 20 років тюремного ув'язнення за звинуваченням в участі у злочинній змові з метою контрабанди у США кокаїну на суму $100 млн. Віктора Бута екстрадували у США із Таїланду, і він отримав термін 25 років за контрабанду зброї - офіційне звинувачення звучало як "змова з метою вбивства американських громадян", оскільки зброя, якою торгував Бут, призначалася повстанцям із Революційних збройних сил Колумбії (FARC), визнаних Вашингтоном терористичною організацією.

Росія вважає звинувачення проти обох надуманими і вимагає їхнього звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram