ГоловнаПолітика

Ввести персональні санкції у справі Савченко важко, але ЄС мусить вимагати її звільнення, - Хармс

Євродепутат наполягає на виконанні домовленостей про обмін полоненими

Ввести персональні санкції у справі Савченко важко, але ЄС мусить вимагати її звільнення, - Хармс
Фото: EPA/UPG

Євросоюз зобов'язаний наполягати на тому, щоб Надію Савченко і всіх тих, кого незаконно утримують у Росії як політичних в'язнів, звільнили.

Про це під час експертного опитування Інституту Горшеніна заявила депутат Європарламенту, лідер Партії Зелених Ребекка Хармс.

«Ці випадки є черговою демонстрацією активного втручання Кремля в ситуацію в Україні. Мінські угоди передбачають обмін полоненими. Немає значення, де необхідно їх виконувати - на Донбасі, в Москві чи в Сибіру», - сказала вона.

На думку євродепутата, персональні санкції проти офіційних осіб РФ можуть доповнити більш загальні санкції і торкнутися людей, безпосередньо причетних до порушення прав людини і політично вмотивованого правосуддя.

«Імовірність введення таких санкцій не дуже велика. Для їхнього введення на рівні ЄС нам необхідно одностайне рішення міністрів закордонних справ, яке має потім стати обов'язковим для виконання у всіх країнах-членах. З огляду на позицію деяких країн-членів, які піддають сумніву навіть чинні персональні і економічні санкції, якими ЄС відреагував на анексію Криму і на війну на Донбасі, те, що це станеться, - малоймовірно. Тим не менш, важливо підтримувати тиск на країни-члени. У минулому ми вже бачили, що такі санкції вводили окремі країни. У справі Литвиненка так вчинила Великобританія. Це має бути прикладом для інших», - вважає Реббека Хармс.

Нагадаємо, Надія Савченко утримується в Росії з 2014 року. Там її судять нібито за вбивство російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, хоча адвокати надали докази невинності. Прокуратура вимагає 23 роки позбавлення волі. Оголошення вироку суду має відбутися найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram