ГоловнаПолітика

Яценюк: Україна повністю незалежна від Росії

У країні відроджується повага до кожного громадянина, заявив прем'єр.

Яценюк: Україна повністю незалежна від Росії
Фото: Сергей Нужненко

За останні два роки Україна стала повністю незалежною від Росії. Про це, перераховуючи фундаментальні зміни в житті держави в "10 хвилинах", заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба КМУ. 

"Сьогодні Україна - це незалежна і суверенна країна. Це держава, яка бореться проти російської військової агресії. Це країна вільних громадян, громадян, які перемогли в Революції гідності. Сьогодні Україна - це гідна держава", - зазначив прем'єр.

При цьому він відверто визнав: усього, чого прагнули українці, за цей час досягти не вдалося.

"Буду з вами відвертим. Звичайно, ми не досягли всього того, чого хотіли і на що сподівався український народ. І тут є частина моєї провини, яку я визнаю", - сказав Яценюк.

«Але вдумайтеся в те, які фундаментальні зміни відбулися в Україні за останні 24 місяці, - додав він. - Україна стала дійсно незалежною державою. Ми не залежимо від Росії ні в газі, ні в економіці, ні в економічній політиці», - наголосив голова Кабміну.

Окрім того, за його словами, за останні два роки в Україні з'явилася нова політична система. "Дуже багато нових молодих людей стали членами парламенту, Кабінету Міністрів і в цілому державної влади", - додав він.

За словами Яценюка, в Україні «не вистачає політичної зрілості. Але на це потрібен час. Як дитина вимагає часу для того, щоб стати зрілою особистістю, так само і політики, і політична система вимагають відповідного часу і впливу суспільства на кожного політичного діяча».

«Чесність, прозорість і гідність - це те, що потрібно в цілому українській політичній системі», - наголосив прем'єр-міністр.

Уряду вдалося зруйнувати систему узурпації влади, «де тільки один, його сім'я й оточення управляли всім. Ми пішли шляхом передачі повноважень від центральної влади на місцях. І цей процес називається децентралізацією. Ми передали туди повноваження, ми передали на місця кошти, ми передали на місця безпосередньо відповідальність перед громадянами країни у своєму місті, селі та містечку».

Арсеній Яценюк нагадав, що революцію нарекли Революцією гідності, а «гідність - це повага до кожного громадянина».

«Згадайте «Беркут» і згадайте радянську міліцію, яка знущалася з прав і свобод кожної людини. Ми створили нову поліцію з новими молодими яскравими людьми, які знають, що таке служити Українській державі, які знають, що їх основний обов'язок - це захищати кожного з вас. І цей процес почався в Києві, але зараз він проходить у кожному місті і містечку, щоб ви відчули, що ви під захистом нової української поліції», - зазначив голова Кабміну.

Також Яценюк підкреслив, що українська армія, яку раніше навмисне знищували, тепер з'явилася: «Сьогодні про українську армію говорять у всьому світі, тому що це та армія, яка воює проти російської військової агресії. І це заслуга кожного громадянина країни, який підтримував армію хто коштами, хто волонтерською допомогою, хто тим, що відправив свого члена сім'ї воювати за країну».

«Україна, яка раніше у світових засобах масової інформації була як частина колишнього Радянського Союзу, сьогодні для всього цивілізованого світу стала незалежною і суверенною державою, європейською державою, яку ми спільно будуємо», - наголосив Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram