ГоловнаПолітика

Коломойський оголосив про провал судової реформи в Україні

Бізнесмен вважає, що в Раді не набереться 300 голосів для зміни Конституції.

Коломойський оголосив про провал судової реформи в Україні
Фото: Макс Левин

Бізнесмен Ігор Коломойський вважає, що судова реформа в Україні провалилася. Про це йдеться в тезах із приводу справи Геннадія Корбана, які Коломойський підготував для ЗМІ і які має LB.ua.

Коломойський упевнений, що справу Корбана модерують "треті особи із зовнішніх кабінетів", для чого використовуються "зручні районні суди" і судді, залякані люстрацією і переатестацією.

Бізнесмен вважає, що така ситуація залишиться і в найближчому майбутньому, оскільки розпочатий минулого тижня процес зміни Конституції в частині правосуддя приречений на провал і не набере необхідних 300 голосів у Верховній Раді. На його думку, щоб повернути довіру до судової реформи, потрібно негайно скликати нову Конституційну комісію, виключивши участь у ній чиновників і депутатів.

Нагадаємо, що Геннадій Корбан є близьким соратником Коломойського.

22 грудня Верховна Рада відправила на аналіз Конституційного Суду проект змін до Конституції в частині правосуддя. Документ, розроблений під егідою Адміністрації президента, покликаний реформувати судову систему.

Проект передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя (ВРП) повинна здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсних засадах, її рішення про призначення та звільнення суддів повинен затверджувати президент. ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram