ГоловнаСуспільствоВійна

Військовим у зоні АТО заборонили відкривати вогонь (оновлення)

Українська сторона вводить "режим тиші" по всій лінії розмежування

Військовим у зоні АТО заборонили відкривати вогонь (оновлення)
"Вон за теми тремя терриконами - позиции сепаратистов"
Фото: Нелли Вернер

Начальник Генерального штабу видав розпорядження, згідно з яким з 00:00 25 листопада українським військовим заборонено відкривати вогонь у відповідь.

Про це повідомляє прес-центр АТО у Фейсбуці.

Українська сторона Спільного центру контролю і координації (СЦКК) поінформувала про це представників моніторингової місії ОБСЄ та російську сторону центру.

Як повідомляють, таке рішення ухвалили "з метою підтвердження безумовного прагнення України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі".

Керівник української сторони СЦКК Борис Кременецький зазначив, що бойовики далі порушують режим припинення вогню, здійснюючи прицільні і провокаційні обстріли, щоб спровокувати бійців ЗСУ на порушення Мінських домовленостей. Зокрема за минулу добу спостерігачі СЦКК зафіксували два застосування бойовиками 82-міліметрових і одне застосування 120-міліметрових мінометів. А за останній тиждень представники ОБСЄ зафіксували 93 такі порушення.

Оновлення. Згодом прес-служба Генерального штабу роз'яснила, що заборону відкривати вогонь накладено лише на провокаційні обстріли з боку бойовиків. Однак у разі загрози життю військовослужбовців вони, як і раніше, мають право відкривати вогонь у відповідь.

"Рішення про відкриття вогню приймає безпосередній командир, який бачить ситуацію на місці", - сказано в повідомленні.

"Провокаційні обстріли" Генштаб кваліфікує як неприцільний вогонь у бік позицій українських військових, а "загрозу життю" - як прицільний вогонь або наближення диверсійно-розвідувальних груп до позицій сил АТО.

Нагадаємо, режим тиші на Донбасі встановився від початку осені. На початку жовтня обстріли практично зійшли нанівець. Однак, починаючи з 18 жовтня, коли сторони мали почати відведення озброєнь у Донецькій області, бойовики "ДНР" практично щодня обстрілювали українських військових.

Останніми днями ситуація різко загострилася. 11 листопада президент Петро Порошенко віддав наказ силам АТО відкривати у відповідь вогонь у разі загрози їхньому життю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram