ГоловнаПолітика

Генпрокуратура має перевірити декларацію Коболєва, - Шабунін

Голова "Нафтогазу" не вказав наявність будинку

Генпрокуратура має перевірити декларацію Коболєва, - Шабунін
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Оприлюдненої у ЗМІ інформації про маєток голови НАК "Нафтогаз Україна" Андрія Коболєва, який чиновник "забув" вказати у своїй декларації, достатньо, щоб почати кримінальне провадження. Про це повідомив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін у коментарі "Главкому".

"Якщо це правда і якщо про це не сказано в декларації, то це склад злочину. Якщо про це не сказано в декларації, то, згідно зі змінами в Кримінальному кодексі, він (Коболєв) може сісти у в'язницю", - заявив експерт.

За словами Шабуніна, у таких ситуаціях, як із головою НАК "Нафтогаз України", громадські організації зазвичай подають до правоохоронних органів заяву про скоєний злочин. Однак експерт зазначає, що Генеральна прокуратура і сама не може не звертати увагу на повідомлення у ЗМІ.

"Генеральна прокуратура повинна відреагувати на інформацію, надану журналістами. Оприлюднення інформації в медіа для правоохоронців достатньо, щоб почати кримінальне провадження. Нічого більше не потрібно", - заявив Шабунін.

На його думку, правоохоронці мусять реагувати на прояви корупції серед чиновників, не очікуючи масових акцій протесту з боку українців.

Нагадаємо, журналісти програми розслідувань "Народна прокуратура" телеканалу "112" з'ясували, що в декларації Коболєва не вказано заміський будинок вартістю майже мільйонів доларів.

Автори програми зняли репортаж у закритому заміському котеджному містечку на березі Київського моря, один із котеджів якого, за їхнім твердженням, з листопада минулого року займає голова "Нафтогазу". Середня ціна маєтку в містечку (площа будинку - близько 300 кв. м, ділянка 16 соток) там становить близько 23 мільйонів гривень, тобто близько мільйона доларів.

Вони зафіксували, що службовий автомобіль Коболєва дійсно вранці возить його із цього котеджного містечка у столицю.

За підрахунками авторів програми, чиновнику необхідно відкладати всю зарплату протягом близько 30 років, щоб придбати такий будинок.

Сам Коболєв відмовився коментувати, на яких умовах володіє цією нерухомістю, а також джерела коштів, що дозволили йому переїхати в елітне містечко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram