ГоловнаПолітика

Набув чинності закон про Національну поліцію

В Україні створено Національну поліцію і ліквідовано міліцію

Набув чинності закон про Національну поліцію
Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Сьогодні, 7 листопада, в Україні набув чинності закон "Про Національну поліцію".

З цього часу міліція припиняє існування. Співробітники міліції, які хочуть працювати в новій поліції, можуть бути прийняті на службу за результатами конкурсу. Ті, хто відмовиться або не буде прийнятий в поліцію, потраплять під скорочення.

У складі поліції функціонують такі підрозділи, як кримінальна поліція, патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення. Судовий батальйон міліції "Грифон" переходить у підпорядкуванні від МВС до Державної судової адміністрації.

Поліцейський на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби в разі звернення до нього будь-яких осіб із заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи публічній безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких подій зобов'язаний вжити необхідних заходів для порятунку людей, надання допомоги особам і повідомити про це в найближчий орган поліції.

Поліцейський при спілкуванні з громадянами зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити службове посвідчення.

На службу в поліцію зможуть бути прийняті повнолітні громадяни України з повною загальною середньою освітою, що відповідають вимогам МВС про рівень фізичної підготовки і  володіють українською мовою.

Поліцейські мають право здійснювати перевірку документів і опитування громадян, поверхневу перевірку, огляд і зупинку транспортного засобу, проникнення в житло громадян, поліцейську опіку. Також поліцейські можуть вимагати від громадян залишити місце події, можуть обмежити пересування особи та транспортного засобу. Крім того, поліцейські можуть застосовувати спецзасоби і вогнепальну зброю.

До 31 грудня 2016 року поліцейські можуть носити міліцейську форму, також поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, логотипів та емблем міліції та МВС.

Нагадаємо, 4 листопада Кабмін призначив керівником Національної поліції Хатію Деканоїдзе. Заступником голови Нацполіціі - керівником патрульної поліції став Олександр Фацевич, який очолював патрульну поліцію Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram