ГоловнаПолітика

ENEMO визнала вибори в Україні демократичними

Друга за величиною місія спостерігачів задоволена голосуванням.

ENEMO визнала вибори в Україні демократичними

Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) вважає, що місцеві вибори 25 жовтня в Україні пройшли відповідно міжнародних стандартів.

Про це на прес-конференції повідомив голова місії Златко Вуйович, презентуючи попередній звіт ENEMO.

"Вибори проведено переважно в спокійних умовах і відповідно до міжнародних стандартів", - сказав він.

Вуйович зазначив, що зафіксовані місією проблеми на місцевих виборах (наприклад, труднощі з друком бюлетенів) безпосередньо пов'язані з надмірною політизованість виборчого процесу, що призвело, зокрема, до

непроведення виборів у Маріуполі та Красноармійську Донецької області.

На його думку, однією з проблем на виборах був недостатній рівень підготовки членів виборчих комісій.

"Складність закону, недостатні знання членами дільничних виборчих комісій нових процедур... спричиняли невелику затримку в підрахунку голосів у значній частині країни", - додав Вуйович.

Окрім того, місія вважає проблемою постійну зміну складу територіальних виборчих комісій через відкликання політичними партіями своїх представників.

"Постійні зміни складу тервиборчкомів політичними партіями, які їх же й висунули, підривають увесь процес підготовки складу комісії", - сказав він.

За підсумками попереднього звіту місії, загалом місцеві вибори в Україні пройшли без значних ексцесів.

Місія розпочала свою роботу в Україні 1 жовтня, а остаточний звіт підготує й опублікує до кінця грудня.

Нагадаємо, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ також визнало місцеві вибори в Україні такими, що відповідають міжнародним стандартам.

За місцевими виборів 25 жовтня спостерігали 1554 міжнародні спостерігачі від 14 країн і 14 міжнародних організацій, що перевищує показники на місцевих виборах 2010 року більш ніж утричі. Найчисельнішим було представництво БДІПЛ ОБСЄ - 684 спостерігачі. Другу за величиною місію спостереження організувала ENEMO - 383 осіб. Також за виборами спостерігали Комітет "За відкриту демократію" (88 осіб), Український Конгресовий Комітет Америки (72 людини) і представники Ради Європи (55).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram