ГоловнаПолітика

Росія посадила українського пенсіонера на 6 років за шпигунство (оновлено)

Політв'язня Юрія Солошенка відправили в колонію суворого режиму

Росія посадила українського пенсіонера на 6 років за шпигунство (оновлено)
Фото: openrussia.org

Московський міський суд виніс вирок 73-річному жителю Полтави Юрію Солошенку, якого МЗС вважає політв'язнем. Українського пенсіонера визнано винним у шпигунстві, він отримав шість років у колонії суворого режиму.

Подробиці справи не відомі через її секретність, однак на судовому засіданні згадувалося, що спецслужби вилучили у Солошенка якесь устаткування, яке зараз передано одній із військових частин, пише РАСПИ.

Солошенко довгий час був директором полтавського заводу "Прапор", який виробляв електровакуумні компоненти для радіоелектронної зброї. Після розпаду Радянського Союзу керівництво заводу підтримувало його роботу переважно із замовлень Росії. У 2010 році Юрій Солошенко вийшов на пенсію.

Солошенка затримали 5 серпня 2014 року в Москві, куди він приїхав на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці" - щоб за винагороду провести тестування якогось устаткування. Передбачається, що московський знайомий спеціально "виманив" екс-директора полтавського заводу до Москви і передав його ФСБ.

Весь цей час Солошенка утримували в СІЗО "Лефортово".

Повідомляється, що українець визнав свою провину і не буде оскаржувати вирок.

Для Юрія Солошенка прокурор просив 10 років. Це найнижча межа санкції за 276-ю статтею КК РФ, яка передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі. 6 років - вирок нижчий за нижчу межу.

Оновлення. За даними ФСБ Росії, Солошенко намагався контрабандним шляхом вивезти секретні комплектуючі до ЗРК С-300.

"Солошенка Ю. Д. було затримано співробітниками ФСБ РФ в серпні 2014 року в Москві при спробі незаконного придбання секретних комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів С-300. При цьому він діяв від імені держпідприємства "Завод "Генератор" і корпорації "Небо України", а плановані до закупівлі вироби призначалися для відновлення засобів ППО України", - йдеться в повідомленні російської спецслужби.

У кінці 2014 року Росія звинуватила корпорацію "Небо України" в багаторазових спробах нелегально придбати на території РФ комплектуючі вироби до зенітно-ракетних комплексів С-300 і "Бук-М1" для їх подальшого контрабандного переміщення в Україну.

23 грудня одного з кур'єрів корпорації було вислано з території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram