ГоловнаПолітика

Росія приставила наглядачів до батальйонів "ДНР", щоб припинити обстріли

Ходаковський визнав маріонетковість Захарченка.

Росія приставила наглядачів до батальйонів "ДНР", щоб припинити обстріли
Александр Ходаковский

Росія домоглася дотримання "ДНР" перемир'я, взявшись за управління збройними формуваннями бойовиків.

В інтерв'ю російській "Ленте.ру" "секретар ради безпеки ДНР" Олександр Ходаковський визнав, що Росія взяла на себе відповідальність за якусь передбачувану поведінку сепаратистів на Донбасі. Він нагадав, що сторони в Парижі домовилися розширити роль місії ОБСЄ в контролі за припиненням вогню.

"А росіяни як гаранти припинення вогню з нашого боку пішли цим шляхом ще далі. На сьогодні завдяки реалізації мінських угод існує таке явище, як корпус радників. Спочатку він був нечисленним - всього лише група, яка працювала у взаємодії з аналогічною групою з боку України, моніторила лінію зіткнення. Її очолював генерал-лейтенант Олександр Ленцов, потім приходили інші люди, залежно від того, як відбувалася ротація, але функції і місію вони мали приблизно однакові. На тому етапі мінські домовленості про припинення вогню мали номінальний характер, зриви з обох сторін траплялися регулярно. Потім була поставлена задача жорстко все це купирувати, аж до того, щоб домогтися припинення вогню навіть на стрілецькому рівні", - повідомив Ходаковський.

"Тоді, ймовірно, і було вирішено розширити кількість і штат радників, які повинні домагатися суворого і неухильного дотримання мінських домовленостей. Їхнє завдання - максимально щільно контролювати ситуацію, а не просто виступати статистами і сторонніми спостерігачами. Сьогодні росіяни поставили своїх спостерігачів у кожен підрозділ до рівня батальйону і вище. І вже можна сміливо говорити, що завдання радники практично виконали, контроль з їхнього боку над ополченськими підрозділами встановлено", - додав він.

Окрім того, за словами Ходаковського, Росія домоглася відведення від лінії фронту малокерованих підрозділів "ДНР".

"Використовуючи різні важелі тиску на керівників силових відомств ДНР, російські спостерігачі домагалися відведення від лінії зіткнення найбільш, скажімо так, активних підрозділів, які частіше за інших, через свій запал чи особисті переконання, могли зриватися на порушення перемир'я. Ті командири, які не повною міру згідні з ідеологією «Мінська», які підтримували у своїх підрозділах дух, що більше відповідав початковому періоду конфлікту, були виведені з лінії фронту або відсторонені від командування", - повідомив він.

Ходаковський також визнав маріонетковість влади "ДНР", зокрема "голови республіки" Олександра Захарченка. Той, за словами Ходаковського, не здійснює загального керівництва "збройними силами ДНР".

"Слід визнати, що через зазначені обставини лідери протестного руху, політичні лідери сьогодні здійснюють управління опосередковано. Відповідно, змінюється і риторика голови нашої держави. Ми пам'ятаємо, як під час Дебальцевської операції і після неї ми доволі часто чули радикальні висловлювання з боку Захарченка. У міру того як контроль над збройними підрозділами передавався радникам, уже, напевно, важко говорити про те, що він може самостійно проводити якусь лінію в цьому питанні", - заявив "голова радбезу ДНР".

Нагадаємо, число обстрілів на Донбасі різко скоротилося з кінця серпня, а з 1 жовтня випадки порушення перемир'я фіксують лише епізодично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram