ГоловнаПолітика

Росія почала судити українського "шпигуна-пенсіонера"

73-річного Юрія Солошенка взяли в заручники у серпні 2015 року

Росія почала судити українського "шпигуна-пенсіонера"
Фото: openrussia.org

У Московському міському суді в понеділок почався процес проти 73-річного пенсіонера з Полтави Юрія Солошенка, якого МЗС вважає політв'язнем.

Як повідомляє "Бі-бі-сі", ФСБ звинувачує Солошенка у шпигунстві проти Росії, за що за статтею 276 кримінального кодексу йому загрожує від 10 до 20 років тюремного ув'язнення. Суд розгляне справу в закритому режимі, як повідомлялося, без попередніх слухань, відразу по суті.

Солошенко довгий час був директором полтавського заводу "Прапор", який випускав електровакуумні компоненти для радіоелектронної зброї. Після розпаду Радянського Союзу керівництво заводу підтримувало його роботу переважно з замовлень Росії. У 2010 році Юрій Солошенко вийшов на пенсію.

Солошенка затримали 5 серпня 2014 року у Москві, куди він приїхав на запрошення свого давнього російського колеги по роботі в "оборонці" - щоб за винагороду провести тестування якогось устаткування. Передбачається, що московський знайомий спеціально "виманив" екс-директора полтавського заводу до Москви і передав його ФСБ.

Весь цей час Солошенка утримували в СІЗО "Лефортово".

Подробиці справи закриті, оскільки вона має гриф "секретно". За даними правозахисників, у кримінальній справі Солошенка йдеться, що він планував вивезти з Росії на територію України якусь новітню зброю "у вантажівці". Українець провину не визнає і каже, що у нього був зворотний квиток на потяг того ж день, коли він приїхав до Москви.

Нагадаємо, що четверо українців вже отримали вироки в Росії. Олегу Сенцову дали 20 років в'язниці, Олександру Кольченку - 10 років, Геннадію Афанасьєву і Олексію Чирнію - по сім років. На стадії судового розгляду знаходяться справи проти Станіслава Кліха, Миколи Карпюка, Надії Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram