ГоловнаПолітика

У Криму вилучають російські паспорти в людей без прописки на півострові

З проблемою найчастіше стикаються студенти родом з материкової України.

У Криму вилучають російські паспорти в людей без прописки на півострові

Окупаційна влада Криму вилучає раніше видані російські паспорти в людей з тимчасовою реєстрацією на півострові.

Про це пише російський "Коммерсант".

Найчастіше з проблемою стикаються студенти родом з материкової України, які живуть у гуртожитках і звертаються до ФМС для заміни паспорта після досягнення двадцятиріччя. Чиновники забирають у них документ, пояснюючи, що оскільки власник не має постійної реєстрації, то одержав його незаконно. Студенти в підсумку стикаються із загрозою відрахування. У ФМС Криму заявили, що рік тому громадянство їм надали помилково.

Навесні 2014 року жителі Криму, які не мали прописки на момент "референдуму", спокійно отримували російські паспорти. Тепер вони зіткнулися з тим, що в них забирають паспорти й анулюють отримане раніше громадянство.

Оскаржити в суді вилучення паспортів практично неможливо - співробітники ФМС, як правило, видають акти вилучення на підставі нібито вкраденого бланка.

У прес-службі кримського УФМС повідомили, що "тимчасову реєстрацію студентів з України в гуртожитках кримських вузів надали їм на час навчання і вона не була підставою для отримання громадянства РФ". Чиновники заявили, що в умовах величезного потоку громадян під час масового отримання російських паспортів 2014 року ФМС не мала можливості встановити, хто постійно живе в Криму, а хто ні, і тепер служба взялася за вилучення паспортів, виданих, на думку фахівців ФМС, помилково. У ФМС зазначили, що наразі вилучено 22 паспорти у студентів, які проживають у гуртожитках.

Нагадаємо, згідно зі ст. 5 "договору між РФ і Республікою Крим", усі особи, які постійно проживають на території півострова, тобто ті, які проживали в Криму на момент референдуму понад півроку, мали право отримати російське громадянство незалежно від реєстрації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram