ГоловнаПолітика

"ЛНР" виганяє гуманітарні місії ООН

"ДНР" готується до аналогічного кроку.

"ЛНР" виганяє гуманітарні місії ООН
Стивен О’Брайен
Фото: un.org

"ЛНР" наказала співробітникам установ ООН покинути підконтрольну територію до 25 вересня.

Про це повідомив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн, повідомляє сайт ООН.

"Я стурбований повідомленнями про те, що де-факто влада на сході України наказала установам ООН у Луганську припинити операції і покинути район до завтра, 25 вересня", - йдеться в заяві О'Браєна.

Кілька міжнародних неурядових організацій (НУО) також були проінформовані, що вони повинні виїхати з Луганська до 26 вересня.

О'Браєн також стурбований ситуацією з акредитацією та реєстрацією міжнародних НУО в Донецьку. "Рішення де-факто влади в Донецьку про прийдешні операції все ще не ухвалено, і операції всіх установ ООН призупинено", - наголошено в заяві.

За словами О'Браєна, такий розвиток подій ставить під загрозу життя людей і позбавляє найнеобхіднішого найбільш уразливі групи населення, включаючи людей похилого віку, жінок і дітей.

Координатор гуманітарної допомоги нагадав про складну гуманітарну ситуацію в регіоні. За його словами, в лікарнях не вистачає ліків, зокрема інсуліну та вакцин від туберкульозу. Лікарі не можуть робити операції через відсутність анестезії. 150 тис. людей не отримують щомісячних продовольчих пайків, 1,3 млн осіб мають труднощі з водопостачанням. Більш ніж 30 тис. не можуть отримати будівельні матеріали, терміново необхідні їм для відновлення своїх осель.

При цьому приблизно 16 тис. тонн гуманітарної допомоги, зокрема продукти харчування, неможливо доправити потребуючим особам. Стівен О'Браєн заявив, що дії «де-факто влади в Донецьку і Луганську» є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права. Він закликав їх негайно забезпечити відновлення роботи ООН і міжнародних неурядових організацій. Він також звернувся із закликом до тих, хто має якийсь вплив на «де-факто владу» переконати її не перешкоджати доставці гуманітарної допомоги тим, хто її потребує.

Нагадаємо, установи ООН допомагають жителям Донбасу по обидва боки фронту. Населення отримує продуктові ваучери, гроші, продовольчу й іншу допомогу. На допомогу жителям Донбасу ООН зібрала 100 млн доларів, хоча планує зібрати втричі більше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram