ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про електронні петиції

Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування

Порошенко підписав закон про електронні петиції
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного обігу та електронної петиції".

Про це повідомляє офіційний сайт Президента.

Згідно з документом, громадяни можуть звертатися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, до інших центральних органів виконавчої влади, обласних і районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційні веб-сайти відповідних органів або веб-сайти громадських об'єднань.

У такій петиції повинна бути викладена суть звернення, вказані прізвище, ім'я та по батькові автора (ініціатора).

При цьому це електронне звернення не повинно містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, інформацію, яка принижує честь і гідність, права і законні інтереси осіб.

Електронна петиція, адресована Президенту, Раді, Кабміну, розглядається, і на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менш як 25 тис. підписів громадян протягом не більше як 3 місяців з дня її опублікування.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів визначаються статутом територіальної громади.

Розгляд електронних петицій здійснюється протягом 10 робочих днів з дня опублікування інформації про початок розгляду, а відповідь оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу, якому вона була адресована, а також направляється автору і громадському об'єднанню, яке здійснювало збір підписів на підтримку відповідної електронної петиції.

У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам оприлюднення такої петиції не здійснюється, про що повідомляється автору (ініціатору) не пізніше від терміну, встановленого для оприлюднення.

Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування, крім положень, що містять доручення Кабінету Міністрів, пропозицію Президенту та рекомендацію органам місцевого самоврядування прийняти нормативно-правові акти (рішення), необхідні для реалізації закону, - вони набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування закону.

Положення, які нормують питання подання та розгляду електронних петицій, - набирають чинності через місяць з дня опублікування Закону.

Нагадаємо, цей закон було ухвалено Верховною Радою 2 липня з ініціативи Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram