ГоловнаПолітика

Справу Надії Савченко передали в прокуратуру

Слідком РФ завершив розслідування у справі українки

Справу Надії Савченко передали в прокуратуру
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет РФ завершив розслідування кримінальної справи проти української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.

Про це повідомив офіційний представник СК РФ Володимир Маркін, інформує "Интерфакс".

"Кримінальну справу стосовно Савченко направлено (до прокуратури - ред.) для затвердження обвинувального висновку та подальшої передачі до суду для розгляду по суті", - сказав Маркін.

Він також заявив, що під час слідства "ні від кого не було почуто жодного виразного юридичного аргументу на її захист, а були лише банальні звинувачення слідчих у фальсифікаціях, і спроби перевести кримінальну справу у політичну площину".

"І я вже не кажу про голодування, яке громадянці України порадили використовувати для тиску на слідство і громадську думку. Тобто по суті, прихильники Савченко робили позаправові дії з єдиною метою - звільнити від кримінальної відповідальності обвинувачену у вчиненні особливо тяжкого злочину", - заявив Маркін.

Адвокат Савченко Марк Фейгін повідомив, що його підзахисну можуть судити в Ростові.

"Її будуть судити або в Москві, або в Ростові. Згідно з остаточною версією звинувачення слідчі вважають, що кордон вона перетинала через місто Донецьк у Ростовській області. Якщо вирішать судити за місцем "злочину", то це буде Ростов", - повідомив адвокат, зазначивши, що про місце суду стане відомо після затвердження обвинувального висновку. Раніше повідомлялося, що розгляд справи Савченко можуть перенести в Воронеж.

Нагадаємо, Савченко захопили в полон бойовики з команди ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького наприкінці червня 2014 року і вивезли до Росії. Там її звинуватили в тому, що вона, дізнавшись координати розташування російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, передала їх силам АТО. Корнелюк і Волошин загинули унаслідок обстрілу. Захист Савченко надав відеодокази, що українка не могла передавати координати, оскільки її викрали бойовики до того, як почався обстріл.

За версією російського слідства, Савченко дійсно потрапила в полон, але потім нібито її відпустили і вона сама незаконно перетнула кордон України з Росією, після чого її затримали в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram