ГоловнаСуспільствоВійна

Завтра в Україні стартує шоста хвиля мобілізації

Обсяги та кількісний склад мобілізації оприлюдненню не підлягають

Завтра в Україні стартує шоста хвиля мобілізації
Фото: Вадим Крутивус

В Україні в п'ятницю, 19 червня, стартує завершальна шоста хвиля часткової мобілізації.

Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу Збройних сил України.

"Відповідно до Указу Президента України з 19 червня 2015 року починається 6-га черга мобілізації. Особливий попит буде на фахівців для комплектування високомобільних десантних військ, розвідки, механізованих і танкових підрозділів, а також фахівців ремонтних спеціальностей, водіїв, військових інженерів і т. ін.", - йдеться в повідомленні.

Планують, що будуть мобілізувати як військовозобов'язаних, які мають досвід військової служби, і тих, хто раніше не служив.

Зазначають, що основне завдання нової хвилі - забезпечити повну ротацію військовослужбовців, призваних у межах третьої хвилі мобілізації.

"Усіх військовозобов'язаних призивають до навчальних закладів, де протягом певного часу вони пройдуть підготовку за фахом, і тільки після цього скерують у військові частини, звідки вирушать у зону АТО", - йдеться в повідомленні.

Також у Генштабі триває створення електронного державного реєстру військовозобов'язаних і призовників. Для створення цього реєстру будуть використані дані фіскальної, міграційної, прикордонної служб, а також бази виборців України. У Генштабі впевнені, що це дасть можливість реально оцінити обсяги мобілізаційних ресурсів країни.

Одночасно триває робота над посиленням відповідальності за ухилення від мобілізації. При цьому в Генштабі наголошують, що вручення повістки не означає 100% призову на службу.

"Повістку вручають насамперед для уточнення військово-облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відстрочку, можливості його використання в армії відповідно до його військової чи цивільної спеціальності. Тільки після цього можливе проходження військово-лікарської комісії. За її результатами ухвалюється рішення призивати військовозобов'язаного на військову службу чи ні", - йдеться в повідомленні.

"Обсяги та кількісний склад мобілізації не підлягають оприлюдненню як складова мобілізаційного плану", - наголосили в прес-службі Генштабу.

Нагадаємо, п'ята хвиля мобілізації почалася ще до закінчення четвертої - 10 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram