ГоловнаПолітика

На Change.org з'явилася петиція проти політичних блокувань у фейсбуці

Автори звернення закликають адміністрацію соцмережі не йти на повідку в тролів

На Change.org з'явилася петиція проти політичних блокувань у фейсбуці
Фото: скриншот

Міжнародна спільнота російських та українських блогерів створила петицію на порталі Change.org, яка закликає припинити політичні блокування в фейсбуці.

Петиція за два дні з моменту розміщення набрала майже 5 тис. підписів.

"За останні місяці Фейсбук перетворився на слухняний інструмент, за допомогою якого вороги свободи слова затуляють роти незгодним. Ми закликаємо адміністрацію Фейсбуку й особисто Марка Цукерберга перестати применшувати масштаби проблем з модеруванням соціальної мережі і зробити все необхідне для їх виправлення в найкоротші можливі терміни", - йдеться в петиції.

Автори звернення також закликають адміністрацію соцмережі розблокувати всі заблоковані за останні тижні російські та українські акаунти і "повністю припинити блокування до створення нової, захищеної від атак тролів, системи модерування, яка не зможе бути використана з політичною метою".

Блогери незадоволені тим, що прокремлівські користувачі використовують механізм блокувань Фейсбуку у своїх інтересах. Фейсбук закриває доступ до тих акаунтів, на які надходить велика кількість скарг. Марк Цукерберг під час своєї прямої лінії в середині травня пояснив, що соцмережа блокує тільки пости із забороненим у спільноті контентом. Зокрема, це зображення з оголеними людьми, а також повідомлення, які містять відкриту агресію, образи за етнічною ознакою чи заклики до насильства.

Але автори петиції наводять інші приклади блокувань. Зокрема, у травні фейсбук на місяць закрив доступ до соцмережі блогеру Рустемові Адагамову за публікацію фотографії ялинкових іграшок зі свастикою з норвезького музею Другої світової війни. Тоді Адагамов створив другу сторінку і закликав усіх писати скарги на закриття свого профілю. Але її теж було заблоковано через кілька годин. Блогеру досі заборонено публікувати пости і коментарі в соцмережі.

Раніше керівництво Фейсбуку заблокувало акаунт журналіста Сергія Пархоменка через піст про доповідь про катастрофу Boeing на сході України. Але через кілька годин соцмережа відновила доступ і вибачилася за зроблену помилку. Тоді адміністрація зізналася, що робить помилки, тому що має справу з тисячами запитів та скарг щодня.

"Фейсбук заблокував акаунти <...> українського художника і громадського діяча Олександра Ройтбурда - за слова про те, що стародавні євреї не походять з містечка Жидачів, українського журналіста Андрія Капустіна - за нібито "оголені" фотографії, на яких насправді були повністю одягнені манекени, українського політичного діяча Борислава Берези, російського журналіста і гей-активіста Антона Красовського, російського фінансиста і блогера Слави Рабиновича, українського волонтера Леоніда Краснопільського, російського співака Олексія Лебединського", - йдеться в петиції.

Відомий блогер Антон Носик теж потрапляв під блокування через численні скарги користувачів. Він присвятив пост у своєму "Живому журналі" розгляду того, на які пости надходили скарги. Деякі з них є фотографіями зі ЗМІ, які широко розповсюджені в мережі. Багато постів написано блогером понад рік тому, що, на думку Носика, доводить, що на них скаржилися невипадкові користувачі, а проплачені тролі.

"Ми не знаємо, чому Фейсбук з такою готовністю блокує людей, які виступають проти політики російської влади. Можливо, команда, що займається розглядом скарг на російсько- та україномовні пости, некомпетентна, недоукомплектована або політично ангажована. Можливо, справа в чомусь іншому. У нас просто немає достатньої інформації, щоб вказати на причину таких блокувань", - йдеться в петиції.

Автори звернення попереджають, що локальна проблема російськомовного інтернету з часом може стати глобальною проблемою цензури у фейсбуці, якщо не звернути на неї увагу зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram