ГоловнаСвіт

У Британії проходять парламентські вибори

Політологи називають результати виборів одними з найбільш непередбачуваних за останні десятиліття.

У Британії проходять парламентські вибори
Лидер шотландских националистов Никола Стерджен
Фото: EPA/UPG

У Великобританії сьогодні проходять парламентські вибори.

Як повідомляє euronews, відкрито близько 5000 дільниць для голосування.

Виборча кампанія так і не виявила очевидного лідера, тому політологи називають результати виборів одними з найбільш непередбачуваних за останні десятиліття.

Останній день лідери основних політичних партій використовували для зустрічей з виборцями. Багато хто з них, як, наприклад, прем'єр-міністр і голова консерваторів Девід Кемерон, провів час у компанії дітей.

Лідер лейбористської партії Ед Мілібенд разом з дружиною агітував у середу в графстві Йоркшир, звинувачуючи консерваторів у турботі про інтереси тільки привілейованих верств суспільства і обіцяючи згадати про робітничий клас.

Найкращий в історії парламентських виборів у Великобританії результат цього разу може очікувати євроскептиків з Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) на чолі з Найджелом Фаражем. Саме зростання впливу UKIP зробило однією з головних тем кампанії імміграцію і можливий вихід країни з Євросоюзу.

При цьому соціологи застерігають, що сам Найджел Фараж, як і лідер ліберальних демократів Нік Клегг, можуть не пройти в парламент у тих округах, де вони висунули свої кандидатури.

Водночас цілком упевнено почуває себе перед виборами лідерка шотландських націоналістів Нікола Стерджен. Опитування обіцяють її партії третю за величиною фракцію в Палаті громад.

У січні 2013 року Кемерон заявив, що поставить на голосування питання про членство Сполученого Королівства в Євросоюзі до 2017 року, якщо його Консервативній партії вдасться здобути перемогу на парламентських виборах 7 травня 2015 року.

Питання про референдум з питання про членство Великобританії у ЄС вже порушували 2011 року. Тоді депутати, серед яких більшість були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. Проти референдуму виступив і сам Кемерон, аргументуючи це тим, що час вибрано невдало, а Європа перебуває в глибокій кризі.

Великобританія приєдналася до Євросоюзу 1973 року. Попри це, країна зберегла власну національну валюту і відмовилася входити в Шенгенський безвізовий простір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram